Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

In English En français

Unik provning av Clos Ste Hune

I måndags, den 13 mars, hölls en unik provning tillsammans med Anne Trimbach på Magnusson Fine Wine i Stockholm. Ett litet, kvalificerat antal provare och samlare fick chansen att prova 17 årgångar av Clos Ste Hune – ett vin som obestridligen hör till världens främsta vita viner.

Unik provning av Clos Ste Hune

 

– Det är sällan jag får möjlighet att prova så många Clos Ste Hune och 1991 har jag faktiskt aldrig provat tidigare, sa Anne Trimbach.

 

Johan Magnusson har ropat in de flesta vinerna på auktion och samlat ihop till en provning som sträckte sig mellan 2009 och 1983.

 

– De här vinerna är ju näst intill odödliga och en av mina personliga favoriter, så det var jättekul att kunna ordna en provning som spänner över 26 år, sa han.

 

Själva provningen var uppdelad i tre flighter där de ”unga” årgångarna 2009, 2008, 2007, 2006, 2005 och 2004 inledde provningen. Alla vinerna var utmärkta, kanske med toppar för 2008 och 2004.

 

– Det är underbart att se att de alla är olika personligheter, men ändå tveklöst Clos Ste Hune, kommenterade Anne Trimbach och fick medhåll av de andra provarna.

 

 

Den andra flighten bestod av viner från 2003, 2002, 1999, 1998 och 1997. Nu börjar lite ålder att anas i vinerna, särskilt i rekordvarma årgången 2003. Här var 1998 och 2002 de viner som visade upp den allra största potentialen, mineraliteten och balansen, även om alla viner var fantastiska.

 

Sista flighten bestod av Clos Ste Hune från årgångarna 1995, 1991, 1990, 1988, 1986 och 1983. Vinerna var fortfarande ungdomliga, men provarna sveptes nästan av sina stolar av storheten i 1990, balansen i 1988 och den begynnande mognaden i 1983.

 

Efter provningen fick provarna rösta på sina personliga favoriter och där vann 1998 före 1990 och med 1983 på tredje plats.

 

– Även för mig är det näst intill otroligt vilken inneboende kraft och vilket långt och vackert liv de här vinerna har. Hur personliga de är, samtidigt som alla årgångar alltid levererar en intensitet, mineralitet och ljuvlighet som aldrig upphör att tjusa och förvåna, utbrast Anne Trimbach.

 

Idag släpps ynka 180 flaskor av Clos Ste Hune 2008, ett vin som på grund av sin kraft och ungdom släpps ett år senare än 2009 och som lovar att ha ett långt, långt liv för den som har tålamodet att vänta.

 

Naturligtvis går det att dricka redan nu, gärna ihop med en torskrygg, vitvinssås och lite löjrom, vilket provarna kunde konstatera efter den stora provningen.

 

 

Beställ Clos Ste Hune här

Riesling Clos St Hune

Riesling Clos Ste Hune

Art nr: 7232801

1245:-

Volymen är 750ml

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.