Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

In English En français

Bordeaux

Om man ber någon att räkna upp några vinregioner, är det sannolikt att Bordeaux kommer att vara en av de första som nämns.

Inget annat område är egentligen så berömt och intimt förknippat med vin som området kring floderna Garonnes och Dordognes utlopp.

Det är ett område som betytt mycket för mig personligen, men som också har en enorm påverkan på viner världen över.

Jag var i Bordeaux första gången i slutet på 1970-talet. Då var själva staden solitt borgerlig, men lätt på dekis. Hamnen hade tappat i betydelse och de på de gamla hamnlagren i tegel som byggts på kajen var rutorna pangade, i portar och skrymslen låg smuts, sopor och kanyler.

Idag ser det helt annorlunda ut. Då var vinnäringen i kris, idag finns det vinslott som får absurda summor för en enda flaska vin. Och en del av de pengarna rinner vidare ut i samhället så att området blomstrar.

Den tidigare premiärministern Alain Juppé blev borgmästare i Bordeaux under de blomstrande åren på slutet av 90-talet. Han rensade kajerna och gjorde gångstråk av dem, han tvättade alla fasader utefter floden och införde modern spårvagnstrafik som skapade enorma trafikproblem under själva bygget, men nu är alla de svordomar som då uttalades glömda, och folk i Bordeaux är både stolta och glada över sina spårvagnar.

Bordeaux är Frankrikes nästa största vindistrikt med cirka 120 000 hektar uppodlade på runt 10 000 egendomar, châteauxer. Bordeaux betyder egentligen vid vattnet och det är en av förklaringarna till områdets storhet och dominans.

Området ligger på 45e breddgraden, vilket är tillräckligt långt för att vinerna ska ha en lång växtsäsong och hinna utveckla aromer. Det ligger också vid Atlanten, vilket garanterar ett relativt jämnt klimat och praktiska möjligheter att skeppa vinerna över världen.

Det innebär också att vädret kan spöka för odlarna, så för att säkra sin produktion blandar man olika druvor i hopp att åtminstone en av dem ska bli till bra vin när vädrets makter är ogina.

Trots att området bara producerar 1,5 procent av världens viner, fortsätter Bordeaux att utöva dragningskraft och fascination. Inte bara gentemot rika samlare, stela intellektuella och vinsnobbar, utan också vinmakare och vinälskare världen över.

 

 

Idag är Bordeaux i huvudsak ett rödvinsdistrikt, där röda druvsorter upptar 89 % av den odlade arealen. Merlot står för nästan två tredjedelar av odlingarna (69 18 ha) medan cabernet sauvignon står för lite mindre än en tredjedel (28 347 ha). Det finns små odlingar av cabernet franc och petit verdot och ännu mindre odlingar av malbec och carmenére.

Av de 11 % av vinodlingarna som är ägnade åt vitt vin är 8 % torrt och 3 % sött. Den dominerande druvan är sémillon på 7 700 ha följs av sauvignon blanc på 5 100 ha och så kompletteras bilden av en skvätt muscadelle och småskvättar ugni blanc, folle blanche, sauvignon gris och colombard.

Cabernet sauvignon är den druva som gjort Bordeaux berömt och kopierat världen över. Den växer huvudsakligen på floden Garonnes västra sida, det som vinnördar kallar vänstra stranden. Dels för att grusjordarna dominerar, och dels för att cabernet sauvignon mognar senare och behöver den lä som skogarna utmed Atlantkusten erbjuder.

På andra sidan Garonne reser sig landskapet och kyls ner av havsvindarna. Här är också jorden lerigare och passar merlot, som är en druva som mognar tidigare och trivs när det är lite svalare.

Av de stora distrikten ligger Médoc och Péssac-Leognan på den vänstra stranden och är oftast cabernetdominerade, medan den högra sidan är känt för sina merlotdominerade viner från St Emilion och Pomerol.

Det finns andra bidragande faktorer till vinstilarna i Bordeaux, exempelvis tätheten med vilken vinstockarna är planterade. Högre täthet ökar konkurrensen mellan stockarna om vatten och näringsämnen, och ökar kvaliteten.

En annan ledtråd till vikten av terroir i Bordeaux är systemet med mise en bouteille au château. Detta innebär att vinet kommer från en äga och är buteljerat på egendomen. Flertalet av egendomarna har två etiketter, en för sitt grand vin och en för det lite mindre vinet, men båda buteljeras på egendomen. Det innebär att varje butelj är en reflektion av den jord det vuxit på – inte för att odlarna i Bordeaux tror på konceptet, utan också för att den lokala vinlagen kräver att de går till väga på det sättet.

 

 

Så ser Bordeaux ut rent faktamässigt. Men för mig finns det en magi i området som gör att det kan stoltsera med världens mest berömda röda viner, världens mest berömda söta vita viner, och några av de allra största torra vita vinerna.

Man kan också tillägga att vid vinauktioner världen över är det viner från Bordeaux som totalt dominerar utbudet och intresset. Dels för att de har en utmärkt förmåga att åldras med behag i decennier, men också för att de drar till sig störst intresse.

Det finns magi i namn som Latour, Margaux och Haut-Brion. Till och med Thomas Jefferson sparade på Lafite-Rothschild.

Den här storheten kommer förstås från sekler av nedärvd kunskap och erfarenhet, och även om man aldrig får glömma att vinodling faktiskt bara är jordbruk, så har de imponerande slotten i Médoc och Sauternes naturligtvis bidragit till områdets storhet.

När jag kom till Bordeaux första gången runt 1978, var vinerna lika bra som alltid, om än lite omoderna i dagens ögon. En hel del slott var förfallna och kunde köpas för en spottstyver.

Allt detta skulle ändras 1982. Klimatet var på sitt allra soligaste humör och skörden blev onormalt stor och helt frisk. Inga sjukdomar eller rötangrepp så långt ögat nådde. Dessutom förklarade den inflytelserika amerikanske vinjournalisten Robert parker Jr att 1982 var den största årgången sedan 1961, vilket fick priserna att raka i höjden.

Året därpå såldes vinerna en primeur, alltså medan de ännu låg i sina ekfat, och plötsligt hade vinodlarna pengar efter ett par decennier av kriser.

Många investerade sina pengar i vinifieringsutrustning, kylsystem och annat som skulle göra arbetet i vinkällaren enklare och mer precist.

 

 

Så när 1984 kom stod de rustade till tänderna. Men tji fick de. Naturen var på sitt allra grinigaste. Merlotdruvorna försvann i de kyliga vårregnen och kvar fanns egentligen bara en liten skörd av knappt mogen cabernet sauvignon.

Följande år, 1985, log vädergudarna igen och där kom all den nyköpta utrustningen väl till pass, och Bordeaux producerade sin första moderna årgång. De höjda priserna gav också odlarna råd att kasta de druvor som inte höll måttet, och om man bara väljer de bästa druvorna så blir det bra vin varje år.

Att klimatet dessutom blivit varmare har inte skadat Bordeaux rent kvalitetsmässigt. Mognaden kommer lite tidigare, vilket gör att druvorna mognar enklare.

Idag har även kineserna börjat intressera sig för de bästa, eller mest kända, vinerna från Bordeaux. Dessa viner har blivit en handelsvara som skeppas runt i världen, utan att den senaste ägaren har en enda tanke på att öppna och dricka dem. Istället köps de för att nästa köpare ska betala ännu mer för vinerna än säljaren gjort.

Vi som älskar Bordeaux för att de är så storartade att dricka, får finna oss i att en del viner hamnar utanför varje normal människas räckvidd. När de kostar 30 000 kronor innan de ens är buteljerade försvinner liksom glädjen att dricka dem.

Så vi får leta lite längre ner i kvalitetshierarkin.

För 100 till 200 kronor finns bra alternativ. Flaskor man kan öppna och njuta av till en entrecôte grillad på vinkvistar och serverad med stekt schalottenlök och karljohanssvamp, eller en flaska bra vit till bitar av ål stekta i persilja och vitlök. Eller en ädelsöt juvel till anklevern.

För även om de största vinerna gått genom taket har Bordeaux så mycket att erbjuda att jag tvivlar på att dess magi någonsin kommer att klinga av.

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.