Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

Bocuse-Dor
In English En français

Stora vinpriset – Allt om mat, nr 1 2018

gyllene_glaset_till_delas

Vinnaren av Gyllene glaset 2017, Delas Frères, vanligen känd under namnet Delas, har varit verksam i norra Rhône i 182 år. Tillsammans med Chapou-tier, Guigal och Jaboulet räknas Delas som en av de fyra stora i norra Rhône. Delas producerar framför allt rödviner med syrah-druvan i fokus, mestadels från norra men även från södra Rhône. De gör även vitviner, baserade på typiska sorter som viognier, marsanne och roussanne.

När Allt om Mat:s vingrupp nominerar till vinpriset tittar vi på producenter som funnits ett flertal år på den svenska marknaden och hela tiden levererat prisvärda och helst mer än prisvärda viner. Antalet fyndstämplar och mer än prisvärt är en viktig variabel. Samtidigt är det en fördel om producenterna gör bra ifrån sig inte bara i ett prissegment utan i flera. Vi brukar ha en handfull kandidater varje år för att vrida och vända på dem och värdera deras insatser på den svenska marknaden. Ofta trillar vinnarens namn ut ganska lätt, och så var det även i år med Delas, som uppfyller alla våra kriterier.

VINHUSET DELAS HISTORIA

började 1835 då Charles Audibert och Philippe Delas köpte en vinhandel i Tournon, mitt över Rhônefloden från Her-mitageberget sett. Under många år var det ett familje-företag som successivt utökade sina vingårdar och såg till att växa på exportsidan. 1977 gick Delas samman med champagnehuset Deutz, och 1993 köptes båda av champagnefirman Roederer, som fortfarande är ägare. 1996 var det dags för en större renovering av källaren i Tournon, och året efter anställdes Jacques Grange som chefsvinmakare, en position han fortfarande har kvar. Expansionen fortsatte 2006 med köp av en egendom i Crozes-Hermitage: Domaine Les Grands Chemins.

 

delas

 

När Delas exportchef Hervé Robert är på besök i Stockholm berättar han mer om hur de arbetar. – Delas gör vin från ett flertal appellationer i både södra och norra Rhône i vitt skilda prislägen. Vi använder både egna druvor och druvor från utvalda odlare i partnerskap, säger Hervé Robert. Delas äger 10 hektar i Hermitage, 2 hektar i S:t Joseph och 18 hektar i Crozes-Hermitage.

 

Kan du berätta något om vinifieringen?

– Till de vita vinerna från Hermitage och Crozes-Hermitage använder vi naturlig jäst och till de andra odlad jäst. Delas har en filosofi som går ut på att vara flexibel och anpassa sig efter det druvmaterial som årgången ger.

Odlar ni ekologiskt?

– Vi använder ekologiska metoder i vingårdarna mer och mer, framför allt för att få bättre druvkvalitet. Men Delas siktar inte på någon certifiering, utan vi vill ha frihet att sätta in lämpliga medel om problem med röta eller sjukdomar skulle uppstå.

Hur ser de senaste årgångarna ut?

– 2017 ser bra ut med hög kvalitet och lägre kvantitet. Vädret var mycket växlande, men september var utmärkt vilket gav fin frukt, även om en del druvor var åt det övermogna hållet. 2016 var ett knepigare år där man behövde vänta på att druvorna skulle mogna.

Vilken är er relation till Sverige?

– USA är största export- marknad, följt av Storbritannien och sedan faktiskt Sverige. Delas har funnits på den svenska marknaden i 21 år, och tillväxten har hela tiden varit stabil. Les Launes har funnits med under många år och stadigt ökat försäljningen. Fast på senare tid är det Côte-du-Rhône-vinet Saint-Esprit som har vuxit fram som storsäljare. Och Cornas Chante-Perdrix har en fast listning sedan juni 2015, vilket vi är mycket glada för. Sedan brukar Delas med jämna mellanrum få leverera några av de vingårdsbetecknade vinerna till Systembolagets småpartilanseringar.

Vad har ni för planer framåt?

– 2015 köpte Delas ett vineri mitt inne i Tain, det vill säga nedanför Hermitage-berget. Det håller nu på att renoveras för fullt och utrustas med allt det senaste i teknikväg. Tanken är att att använda det för vinerna från norra Rhône, medan det gamla i Tournon får hantera södra Rhône. Vi arbetar för fullt och hoppas få det nya vineriet klart i tid för skörden 2018, säger Hervé Robert.

 

Texten är hämtad från Allt om mat, nr 1 2018

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.