Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

In English En français

Recept på klassisk lammstek

Recept på klassisk lammstek

Lammsteken är en klassisk, god och mångsidig rätt till påskmiddagen. Att tillaga och servera steken ”på benet” är snyggt och fräckt men vi väljer den urbenade varianten som är lättare att tillaga och fokuserar på variationer i kryddningen.

 

 

Vi utgår från det klassiska grundreceptet med timjan, rosmarin och vitlök (se recept). (Stek gärna i en gryta så får du en god steksky på köpet.)

Den som vill nöjer sig så och njuter till något av påskens vintips. Du som vill piffa lite extra kan med några enkla tillägg bekräfta vinernas ursprung.

– Lägg till svarta oliver, lagerblad och sardeller för en mustigare sydfransk ton. (Passar till Château L’Hospitalet La Réserve Rouge och Chateauneuf-du-Pape Rouge)

– Lägg till salvia, prosciutto och citron för en toscansk ton (Passar till Villa Antinori)

 

Ingredienser


Recept beräknat för 6 personer

1 ½ kg urbenad lammstek
färsk rosmarin
färsk timjan
vitlöksklyftor
olivolja
flingsalt
svartpeppar
rotfrukter
gul lök

Gör så här


Hacka örter och vitlök och blanda med olivolja, salt och peppar. Mängd efter tycke och smak, men snåla inte med kryddorna! Gnid in blandningen på in- och utsidan på steken. Bind ihop steken med bomullsgarn/steksnöre.

Lägg steken i en ugnsfast form eller gryta tillsammans med bitar av rotfrukter (morot, rotselleri etc) och gul lök, samt eventuellt ett par vitlöksklyftor och kvistar av örterna. Stek i ugnen på 125 grader tills steken nått 60 graders innertemperatur. Häll gärna i ett glas vin mot slutet av tillagningstiden så får du en mustigare steksky.

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.