Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

In English En français

Är Riesling eller Chardonnay bäst?

 

En relevant fråga? Eller löjlig? Omöjlig att besvara? Ja, det är en bra fråga och det enda som de flesta är eniga om är att ”slaget” står mellan just dessa druvsorter när det gäller världens bästa vita viner. Svaret kommer att variera beroende på vem du frågar och hur frågan ställs. En expert kommer att framhålla Rieslingdruvans mineralitet och lagringsduglighet, en annan Chardonnaydruvans elegans och förmåga att anpassa sig. Tysken kommer att säga Riesling och fransyskan Chardonnay.

 

 

Chardonnaydruvan är lättare att odla och har därför genom åren varit mer kommersiellt intressant, i både högre och lägre prisklasser. För ett par decennier sen blev ”ABC” ett begrepp och en motreaktion mot de fullmatade, hårt ekfatslagrade exemplen från Nya Världen. Lyckligtvis är ”Anything But Chardonnay” numera ett minne blott och vinmakarna eftersträvar mer balans och fräschör även då den odlas i varmare klimat.

 

Riesling är mer kräsen med var den vill växa och trivs bättre i svalare klimat. Efter att i många år varit en väl bevarad hemlighet för de inbitna, så har fler upptäckt Riesling i takt med att marknaden intresserat sig för friskare, lättare och mineralstrama viner.

 

Så, vilken ska du välja? Vi måste helt enkelt svara: båda. Men med lite fakta och tips på smakprover kan du själv ta ställning till om frågan har något svar.

 


Riesling odlas främst i den ”germanska” sfären av Europa, dvs från Alsace i nordöstra Frankrike via Tyskland och Österrike ner till de nordligaste distrikten i Italien men ger också fina viner från bland annat Australien. Druvans storhet beror bland annat på att den ger viner i toppklass oavsett om det är som torrt, halvtorrt eller sött vin. De bästa exemplen på torr Riesling hittar vi i Alsace medan Tyskland är hemvist för de halvtorra och söta vinerna.

 

Skolboksexempel torr Riesling:

Trimbach Riesling från Alsace

 

Skolboksexempel: halvtorr Riesling:

Dr Thanisch Riesling Kabinett

 

Chardonnay-druvan har sin hemmaplan i franska Bourgogne men odlas idag framgångsrikt i hela världen. Den är också en av de tre viktigaste druvorna i Champagne. Druvan är i sig relativt neutral och visar därför tydligt upp karaktären av var den växt och hur den har behandlats i källaren. En Chardonnay är i princip alltid ett torrt vin men visar upp en spännvidd från friskt och oekat till det fylligt och rostat, och alla nyanser däremellan.

 

 

Skolboksexempel klassisk stram Chardonnay:

Les Murelles Bourgogne Chardonnay

 

Skolboksexempel modern generös Chardonnay:

Black Stallion Napa Valley Chardonnay

 

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.