Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

In English En français

Kronstams vin

Mouton Cadet Réserve Saint-Emilion
klassiker i ny årgång!

 

 

När jag för ett år sedan besökte Bordeaux för den årliga primörprovningen var det första gången sedan millennieskiftet. Inte desto mindre blev återkomsten ett uppvaknande och intrycket var entydigt: Bordeaux är värt alla tiders renässans!

 

Fler och fler låter sig nu förföras på samma sätt som jag av ett vindistrikt som håller traditionens fana högt, men som också har daterat upp vinerna och gjort dem högaktuella även i modern gastronomi. Dagens bordeauxer smakar precis som vi vill att de ska göra. Utan gamla tiders torrsträva oginhet, men samtidigt utan att förlora det som är rödvinets viktigaste byggstenar: dess frukt- och garvsyra.


Ett vin som jag lyft fram vid ett flertal tillfällen som ett bevis på detta är Mouton Cadet Réserve Saint-Emilion som nu byter årgång från 2015 till 2016. Och om jag gillade den förra så älskar jag den senare!


Här finns en större komplexitet med ännu bättre skärpa och på det hela taget är det ett härligt vin och en tveklös rekommendation till alla som uppskattar och förstår hur ett gott vin ska smaka.

 

Trots sin ungdom är det fullt drickfärdigt med en fräsch och härligt ungdomlig, fruktig doft i ytterst välgjord, modern och ändå helt klassisk, mycket välproportionerlig och inbjudande merlot-stil. Smaken uppfyller till fullo doftens förväntningar i en vital och aptitretande, fruktren och sammetslen, strålande välbalanserad och uppfriskande saint emilion-stil med lång, elegant sammanhållen struktur.

 

Detta är ett suveränt vin till det franska kökets mest finessrika kokkonster, men lika välkommet till internationella maträtter av både fisk, fågel och kött. Ja, till och med till lagade vegetariska rätter eller pasta och till mycket av den svenska husmanskosten med det mesta från köttbullar till dillkött. På skoj provade jag det till isterband med mandelpotatismos, knappast det första vinälskarna tänker på, men kan lova att det smakade hur gott som helst.

 


 Fynd!

Mouton Cadet Réserve Saint-Emilion 2016

”Bra, ursprungstypisk doft med liten komplexitet. Välgjord, komplex, ursprungstypisk smak som växer med lagring.”

– Allt om Vin, mars 2018


Entrecôte + brynt smörsås + Saint-Emilion = sant

 

ENTRECÔTE + BRYNT SMÖRSÅS + SAINT-EMILION = SANT

 

En lyxig men relativt enkel rätt att tillreda är entrecôte serverat med en sås av brynt smör, smaksatt med dragon och syrad lök, och till det är en grönsallad eller frasiga pommes frittes. En fet och samtidigt frisk sås passar perfekt till Mouton Cadet Réserve Saint-Emilion.

 

RECEPTET HITTAR DU HÄR >>

 

 

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.