Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

In English En français

Blir ett vin bättre av att lagras?

Blir ett vin bättre av att lagras?


Inte alla, men många. Enkelt uttryckt, ju högre värde Systembolagets smakklockor visar för fruktsyra och garvsyra, desto troligare är det att vinet kommer att utvecklas med lagring. Här ger vi dig tips på både lagringsdugliga viner och vad du ska tänka på.

Förr i tiden var det snarare regel än undantag att vinet behövde en tids lagring för att lugna ner sig, men idag är det snarare tvärtom. I en tid när de flesta flaskor köps bara några timmar innan de ska konsumeras så har tillverkningsmetoderna anpassats för att göra vinerna mer omedelbart attraktiva. Billigare viner med epitetet ”fruktiga” vinner sällan på lagring. Sök hellre efter viner i högre prisklasser och från klassiska ursprung, så finns alla möjligheter att följa ett vins utveckling.

Det intressanta med lagring är nämligen inte att vinet ”håller” över tid utan att det utvecklas till något annat. Precis som med oss människor så är det vissa som bara åldras, medan andra mognar. Champagnen blir mindre bubblig och mer krämig, det vita vinet får en djupare färg och mer vaxiga och honungslika toner och det röda vinet blir tegelrött och doftar mer åt det organiska och animaliska hållet med jord, läder och tobak som exempel. På fikonspråk säger vinkännaren ”bouquet”, vilket helt enkelt är det utvecklade vinets mer komplexa dofter.

Enligt skolboken så är optimala förhållanden för lagring: 13 grader, 70% luftfuktighet, mörkt och vibrationsfritt. Dvs om du har en gammaldags mat- eller jordkällare kommer du nära. Annars är det viktigaste att tänka på att inte utsätta flaskorna för direkt solljus eller snabba temperaturväxlingar. Ett mörkt hörn i garderoben är MYCKET bättre än ovanpå kylskåpet.

När är vinet klart att drickas? Ja, det kan bara du avgöra. Vårt råd är att köpa 6-12 flaskor av samma vin, och öppna en flaska med jämna mellanrum, kanske 1 per år, för att följa utvecklingen. När du tycker att vinet har hittat sin ”sweet spot” är det dags att dricka upp dem. SKÅL!

 

Tips på goda viner som utvecklas med lagring:


Pol Roger Brut Reserve

Mousserande vin från Pol Roger. 425 kr

 

Pol Roger Brut Vintage

Mousserande vin från Pol Roger. 569 kr

 

Pol Roger Blanc de Blancs

Mousserande vin från Pol Roger. 669 kr

 

Pol Roger Winston

Mousserande vin från Pol Roger. 1 449 kr

 

Frog’s Leap Chardonnay

Vitt vin från Frog’s Leap. 250 kr

 

Trimbach Riesling Frederic Emile

Vitt vin från Trimbach. 399 kr

 

Prunotto Barbaresco

Rött vin från Antinori. 239 kr

 

Roux Chambolle-Musigny

Rött vin från Domaine Roux. 459 kr

 

Delas Cornas

Rött vin från Delas. 339 kr

 

Gerard Bertrand Cigalus Rouge

Rött vin från Gerard Bertrand. 295 kr

 

Mouton Cadet St Emilion Reserve

Rött vin från Baron Philippe de Rotschild. 159 kr

 

Gemtree Ernest Allan Shiraz

Rött vin från Gemtree. 289 kr

 

 

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.