Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

In English En français

BBQ-rökt flankstek med brynt café de paris-smör

De kryddiga och rökiga tonerna i de röda vinerna från Rhônedalen är som gjorda för BBQ, dvs rökgrillad mat. Flanksteken är en både lättgillad och lättgrillad styckningsdetalj som dessutom inte kostar så mycket. Att göra sitt eget aromsmör kräver lite mer jobb men blir magiskt gott!


BBQ-rökt flankstek med brynt café de paris-smör

Ingredienser


För 4-6 personer:

 

Råvaror

1 kg flankstek
1 tsk havssalt
1 tsk nymalen svartpeppar, gärna blancherad en gång för mildare smak.

 

Brynt café de paris-smör

200 g smör
1 msk fransk senap
6 st sardeller, finhackade
1 tsk paprikapulver
1 st vitlöksklyfta
1 tsk worcestershire-sås
1 kapsyl cognac
½ dl finhackade färska örter, t.ex. körvel, persilja, dill

 

Ratatouille-grönsaker

1 st zucchini, i cm stora bitar
1 st aubergine i cm stora bitar
300 g steklök, förvällda, skalade, delade
5 st röda spetspaprikor
tomatcitronette:
3 st solmogna tomater rivna på rivjärn
½ st citron saften av,
1 nypa salt och socker
1 bit gruyère-ost, riven
2 msk rostade solrosfrön
hackad dill, persilja och ev andra örter
peppar från kvarn

 

BBQ-rökt flankstek med brynt café de paris-smör. Vintips Delas Saint-Esprit

 

Gör så här


Bredning

Putsa flanksteken, salta och peppra och gnid in ordentligt, låt ligga framme en stund i rumstemperatur.

Tänd grillen, skapa en fin glöd.

Gör ett litet foliepaket med alspån eller hickory, 1 msk rosmarin, 1 msk timjan. Blöt något med en skvätt öl. Picka hål i paketet och lägg det på glöden.

 

Café de Paris – smör

Bryn 1/3-del av smöret gyllenbrunt, sätt åt sidan att svalna.

Blanda det brynta smöret med resten av det rumsvarma smöret och kryddorna. Vispa luftigt, gärna i matberedare eller liknande.  Smaksätt med salt, peppar och en skvätt cognac. Smöret kan förberedas innan resten av maten tillagas. Skeda gärna upp ägg av det nyvispade smöret, sätt in i kylen och rumstemperera innan användning.

 

Grilla köttet

Grilla flanksteken på riklig värme ca 4-5 minuter på varje sida så det blir en vacker stekyta, till innertemperatur ca 54-55 grader för blodigt, 56-58 grader för medium. Pensla köttet med märgsmöret då och då under grillningen. Låt köttet vila några minuter på en skärbräda, gärna i smörpapper, innan det skärs upp.

 

Tillaga grönsakerna

Sätt ugnen på 175 grader, skär och placera grönsakerna på en plåt. Ringla över olivolja, salta och peppra. Baka i ugnen i ca 20 minuter eller indirekt i grillen under lock, rör emellanåt så grönsakerna blir jämnt bakade. Grönsakerna ska inte bakas för länge utan gärna ha lite motstånd kvar.

Riv tomaterna i en skål med lite olivolja och citronsaft. Smaka av med  salt och peppar och slå tomat-citronetten över grönsakerna. Garnera med färska örter, riven ost, och solrosfrön. Servera det trancherade köttet med vispat smör och grönsaker.

 

BBQ-rökt flankstek med brynt café de paris-smör. Vintips Delas Saint-Esprit

Receptmakare: Herman Rasmuson, Herr Rasmusons Matbyrå

 

Vinförslag


Delas Côtes-du-Rhône Saint Esprit

Mont-Redon Réserve Côtes-du-Rhône Rouge

Om du vill byta ut flanksteken mot tonfisk kan du med fördel dricka:

Mont-Redon Réserve Côtes-du-Rhône Blanc

 

gyllene_glaset_2017_delas

9/11 2017 fick vinhuset Delas ta emot det Gyllene Glaset – Sveriges kanske allra finaste vinpris, utdelat av tidningen Allt om Mat, vars vinprovare provar igenom hela det svenska vinsortimentet och därefter i princip bestämmer sig för vilket vinhus som levererat de viner som gett mest kvalitet för pengarna.


Så här lyder motiveringen:

”För att under många år ha försett den svenska marknaden med välgjorda, prisvärda och ursprungstypiska viner från såväl norra som södra Rhônedalen.”
– Magnus Waern Allt om Mat (vinprovargruppen)

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.