Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

In English En français

Nyhet! Picpoul de Pinet från Gérard Bertrand

 

”I flera år har jag förvånats över att vi, normalt så trendkänsliga svenska vinälskare, ännu inte upptäckt Picpoul. Skälet ligger förstås i Systembolagets trögflytande sortiment som bygger mer på det som sålde i går, än det som kan tänkas intressera oss i morgon eller till och med redan i dag. Både i Frankrike och framför allt på Londons innekrogar är Picpoul druvsorten på modet, med tillägget ”de Pinet”, efter dess födelseplats strax söder om Montpellier. Nu har äntligen turen kommit till oss!

 

Frisk, aromatisk och personligt småkryddig, det är hörnstenarna som gör att detta vin funkar lika bra före maten som till den. Ett perfekt sommarvin, med andra ord, och 2017 Picpoul de Pinet från stjärnvinmakaren Gérard Betrand (nr 79175, 109 kr) är vinet som svalkar i mitt glas denna sommar! Så här beskrev jag det när jag la näsan i blöt:

 

”Fruktig och vital, ungdomligt aptitretande och druvtypiskt skalkryddig doft som påminner om Vermentino och som, på samma sätt, med tiden kan utveckla blommiga, eleganta toner med associationer till Riesling. Fräsch och uppfriskande citronzestig, härligt kryddig och klart ambitiös, klingande ren, välgjord smak med både syra och rondör som följs av en lång, klangfull eftersmak i full balans mellan frukt, mineraler och den druvtypiska, skalpräglade aromprofilen.”

 

Att det är nyupptäckta klassiker som spirar i Europas vingårdar är helt i linje med tidens förkärlek till det unika och helst närodlade eller, som i detta fall, lokala specialiteter. Picpoul, eller Piquepoul Blanc som är är det egentliga namnet, har en given plats i södra Frankrike och är även en av de tretton druvsorter som ingår i det klassiska receptet för vit châteauneuf-du-pape.

 

Den uppfriskande och aptitretande, läckert citrustonade karaktären är skälet till att den förr ansågs som en nödvändig ingrediens när man ville stävja det platta och sötsaftiga i de massproducerade vardagsvinerna i Languedoc. I dag har stordriften fått stryka på foten, till förmån för kvaliteten, och på senare år har Picpoul de Pinet gjort välförtjänt succé på egen hand. Arealen har följaktligen flerdubblats sedan millennieskiftet

 

Picpoul de Pinet är väl värt att lägga på minnet, ett av södra Frankrikes få viner med namn efter druvsorten. Själv dricker jag det gärna rakt upp och ned, i goda vänners lag eller i väntan på att glöden ska bli den rätta på grillen. Det passsar dessutom lika bra till mycket av den fräscha Medelhavsmaten: från Salad Niçoise, träkolsgrillad fisk, bläckfisk och petite friture till mäktig bouillabaisse och den hälsosamt grönsaksbaserade Soupe au Pistou.

 

Gérard Betrand är en av södra Frankrikes stora vinprofiler, med ett öga i backspegeln och full fart framåt. Kort sagt innebär det att han gör urspungsärliga viner på modernt sätt där frukt och fräschör är basen för det goda. Här är vinet som gör sommaren till en fest!

 

– Bengt-Göran Kronstam

 

 

Upptäck Picpoul de Pinet

Picpoul de Pinet

Picpoul de Pinet

Art nr: 7917501

109:-

Volymen är 750ml

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.