Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

Bocuse-Dor
In English En français

6 såser till grillat och goda viner

Det mesta blir gott när man grillar! Lax, kyckling, portabello, aubergine, entrecôte – låt fantasi, tycke och smak eller väder och vind avgöra vad som passar denna midsommar. Att ställa fram flera såser och röror är ett tacksamt sätt att lyxa till grillkvällen och samtidigt ge dina gäster tillfälle att prova mer än ett vin. En hummus med sötpotatis eller en mangosås skapar harmoni med en Chardonnay från USA och den klassiska béarnaisen rundar av de stramare franska rödvinerna. Här finns inspirationen för en riktig upptäcktsfärd i goda smaker!

Sötpotatishummus
Sötstark mangosås
Grillad tomatsås
Chévrekräm
Brynt smör med dragon och syrad lök
Sauce Béarnaise

Sötpotatishummus

Gott till vegetariska alternativ som grillad aubergine eller portabello-svamp


2 dl kikärter
2 sötpotatisar
1 klyfta vitlök
1 tsk spiskummin
0,5 citron, saften
2 msk tahini
3 msk neutral olja
4 msk olivolja
salt
en skvätt vatten

Gör så här


Dela sötpotatisen i mindre bitar och koka den.
Hacka vitlöken och lägg ner i en mixer tillsammans med kikärtorna.
Tillsätt spiskummin, citronsaft, tahini, neutral olja och olivolja i en mixer. Krydda upp med salt och ev lite rökig BBQ-sås eller ett rökigt paprikapulver.
Mixa allt tills det är helt slätt och späd med lite vatten för en rinnigare konsistens. Mixa gärna i minst 3 minuter och slå upp i en serveringsskål.

Vintips: Black Stallion Chardonnay

Sötstark mangosås

Gott till lax eller kyckling


200 g mango (fryst, tinad går bra), 
1 msk flytande honung
1/2 tsk sambal oelek
1 1/2 tsk tomatpuré, 
1 1/2 dl crème fraiche
1 msk majonnäs

Gör så här


Mixa alla ingredienser i en bunke med en stavmixer, så att allt blir väl blandat.

Vintips: Black Stallion Chardonnay

Grillad tomatsås

Gott till till alla sorters grillat kött


2 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
500 g körsbärstomater
2 + 2 msk olivolja
1 dl hackade färska kryddor
Salt

Gör så här


Skala vitlöksklyftor och schalottenlökar, dela dem. Halvera körsbärstomaterna. Lägg på bakpappersklädd plåt, ringla över 2 msk olivolja och grilla på 175° i cirka 20 minuter tills lök och vitlök är mjuka men inte fått färg. Häll ner allt i matberedare tillsammans med ytterligare 2 msk olivolja och de hackade kryddorna. Mixa, smaka av med salt.

Vintips: Hussonet Cabernet Sauvignon

Chévrekräm

Gott till framförallt lamm och kyckling


200 g chèvre
1 dl lätt crème fraîche
1 msk flytande honung

Gör så här


Smula ner chèvren i en skål och blanda med crème fraîche och honung till en slät kräm. Det går även bra att tillsätta lite dill om så önskas.

Vintips: Delas Crozes-Hermitage Les Launes

Brynt smör med dragon och syrad lök

Gott till fläsk- och nötkött


3 msk finhackad rödlök
3 msk rödvinsvinäger
3 msk smör
2 msk hackad färsk dragon
Flingsalt och svartpeppar

Gör så här


Låt vinägern koka ihop med den finhackade löken tills all vinäger är inkokt i löken. Bryn smöret så det får en gyllenbrun färg men var noga så det inte blir bränt, och tillsätt det till löken. Avsluta med att blanda ner dragon och smaksätt med salt och peppar.

Vintips: Delas Crozes-Hermitage Les Launes

Sauce Béarnaise

Godast till nötkött men prova även till laxen!


300 g smör
1 msk finhackad schalottenlök alt gul lök
2 ½ msk rödvinsvinäger, gärna dragonvinäger
2 msk vatten
2 äggulor
1 krm salt
½ krm cayennepeppar
2 msk finhackad dragon
4 msk finhackad persilja

Gör så här


Smält smöret i en separat kastrull och värm det till 55 grader.
Koka upp lök, vinäger och vatten tills cirka 3msk återstår. Låt svalna något.
Tillsätt äggulor och värm upp till ca 65 grader under vispning.
Tillsätt smöret droppvis till ägguleblandingen under konstant vispning. Sakta till en början och sen allt snabbare. Låt kastrullen stå på låg värme under vispningen.
Smaka av med salt och cayennepeppar. Vänd ned dragon och persilja.

Vintips: Mouton Cadet Réserve Saint Emilion

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.