Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

In English En français

Förena nytta med nöje

Fyra vinprovningar att testa

Du som tycker att de lata semesterdagarna hellre ska fyllas med innehåll kan förena nytta med nöje och bjuda in till en enkel men lärorik vinprovning. Vi har satt ihop fyra olika förslag, en för varje vintyp, som garanterat kommer att ge dig både nya kunskaper och goda smakupplevelser.


Provningsunderlägg för fyra glas vin

 

Provningsunderlägg för fem glas vin

 

 

Provningsförslag mousserande viner
Provningsförslag vita viner – Frankriker runt
Provningsförslag roséviner – Frankrike
Provningsförslag röda viner – En resa runt jorden

 

Provningsförslag mousserande viner

En spännande provning där du provar Champagne, Cava, Crémant, 3 viner som alla framställts enligt den ”traditionella” metoden med en andra jäsning på flaska. Vi avrundar med det söta vinet från Asti. Upptäck skillnaderna mellan länder, druvor och framställningsmetoder.


Petit Albet Cava EKO
Petit Albet Brut, Albet i Noya, DOC Cava (Pènedes), Spanien

En mycket frisk Cava av de traditionella cavadruvorna Xarel-lo, Macabeu, Parellada. Vinet får ligga på jästfällningen en viss tid innan man tar bort fällningen och drycken är klar. Ett torrt vin med låg s.k. ”dosage”; 5,4 gram per liter (g/L).

 


Crémant de Limoux BrutCrémant de Limoux , Gérard Bertrand, Limoux, Frankrike

Crémant är det franska begreppet för viner gjorda enligt den traditionella metoden, men utanför Champagne. Druvsammansättningen är  70% Chardonnay, 15% Chenin Blanc, 10% Mauzac och 5% Pinot Noir. Dosagen är 5,6 g/L

 

 

Pol Roger Brut Reserve

Champagne Brut Réserve, Pol Roger, Champagne, Frankrike

Den ”äkta” varan. Druvorna är 1/3 Chardonnay, 1/3 Pinot Meunier och 1/3 Pinot Noir med en något högre dosage på 8 g/L. Här känner man ofta mer brödighet och längre eftersmak än de andra mousserande vinerna.

 

 

nobla-vinerMoscato d’Asti Nivole, Michele Chiarlo Piemonte, Italien

Ett klassiskt dessertvin, som egentligen är mer pärlande än mousserande. Moscato d’Asti jäser på ståltank tills vinet uppnått 5% alkohol, varefter jäsningen stoppas med mycket ojäst socker kvar vilket gör att vinet har hela 139 g/L i restsötma, men också en mycket frisk syra. Muscatdruvan ger mycket fruktiga och exotiska smaker som t.ex. persika och mango.

 

 


Provningsförslag vita viner  – Frankrike runt

Vin från samma land betyder inte att vinet smakar likadant. Här kommer ett förslag på en mycket rolig provning där du upptäcker några pärlor i Frankrike, som alla är mycket typiska för sina ursprung. Olika klimat, druvor och lagringsmetoder gör att vinerna passar till helt olika rätter. Här kommer polletten trilla ner.

 

Picpoul de Pinet, Gérard Bertrand, Languedoc

Picpoul är en fruktig och aromatisk druva som trivs bäst utan ekfat. Man kan nästan känna en liten sälta i vinet, vilket förklaras med att vingårdarna ligger väldigt nära Medelhavet. Ett vin som traditionellt serveras till skaldjur.

 

 

 

Cotes-du-Rhone Reserve Blanc

Côtes du Rhône Blanc, Château Mont-Redon, Rhône

Ett vin av druvorna Grenache Blanc och Viognier från den varmare Rhônedalen, som också saknar ekfatslagring. Vinet är rundare och fruktigare i stilen med lite blommiga toner. Ett vin som är gott som det är men passar till lättare maträtter.

 

 

Riesling, Trimbach, Alsace

Här är det 100% riesling och alltid 100% utan fat! Ett skolboksexempel på hur en Riesling skall smaka med en stram, hög syra och fina mineral- och citrustoner. Passar till de fina fiskarna som t.ex. lax och forell.

 

 

 

Sancerre Les Baronnes

Sancerre Les Baronnes, Henri Bourgeois, Loire

Även detta vin är ”druvrent”, dvs 100% Sauvignon Blanc i sin renaste form utan lagring på ek. En klassisk Sauvignon blanc från Loiredalen med typiska ”gröna” aromer som påminner om nässlor och svartvinbärsblad, men också citrus och rökiga mineraltoner. Serveras till de lokala getostarna eller rena och friska fisk- och skaldjursrätter.

 

 

Les Murelles Bourgogne Chardonnay

Bourgogne Blanc, Domaine Roux, Bourgogne

Det klassiska vita vinet från Bourgogne är gjort på 100% Chardonnay och har lagrats en viss tid på ekfat. Här hittar du gula frukter i botten och toner av nötter, smör och rostat bröd från fatlagringen. Ett vin till fetare fiskar och ljust kött, gärna med grädd- eller smörbaserade såser.

 

 


Provningsförslag roséviner – Frankrike

Rosévin smakar faktiskt inte likadant – här kommer en spännande provning med roséviner från olika områden i Frankrike. Alla vinerna är framställda enligt den traditionella ”provensalska” metoden, dvs att man, efter pressning, låter skalen ligga med musten (s.k. maceration) en mycket kort tid för att laka ur den ljusa rosa färgen.

 

Gris Blanc Rosé

Gris Blanc, Gérard Bertrand, Languedoc, Frankrike

Ett mycket lätt vin som är gjort på de sydfranska druvorna Grenache Noir och Grenache Gris, cirka 50% av vardera druva. Passar utmärkt som drink!

 

 

M de Minuty

M de Minuty, Château Minuty, Provence, Frankrike 

Det mest kända, och klassiska, rosévinet kommer från Provence! M de Minuty är gjort på druvorna Grenache, Cinsault och Syrah. Vinet är gjort i en fruktig stil som lämpar sig som drink i solen eller en god sallad.

 

 

Minuty Prestige

Prestige, Château Minuty, Provence, Frankrike

Ett vin kommer från samma välkända vinhus, men i en stil som är lite kraftigare än M de Minuty. Vinet är gjort på druvorna Grenache, Cinsault, Tibouren och Syrah, och endast gjort på den frirunna juicen från pressningen.  Detta medför att kvalitén på vinet höjs och att det helt enkelt smakar mer och passar bättre till mat.

 

 

Sancerre Les Baronnes Rosé

Sancerre Les Baronnes Rosé, Henri Bourgeois, Loire, Frankrike

Vi flyttar oss norrut till Loiredalen och byter druva till 100% Pinot Noir. Vinet är gjort enligt samma metod, men men en längre maceration, ca 48 timmar, vilket gör att färgen blir något mer intensiv samt att vinet får en liten strävhet och lite mer kraft. Bra matvin!

 

 


Provningsförslag röda viner – En resa runt jorden

Här är ett förslag på en lärorik resa genom vinets värld. Du får jämföra olika druvor, länder och regioner och hur detta påverkar vinets smak.

 

Irony Pinot Noir, Irony Wine Cellars, Kalifornien, USA


Ett generöst vin från soliga Kalifornien av 100% Pinot Noir, med ca 9 månaders lagring på franska ekfat. Pinot Noir har en härlig karaktär med mogna jordgubbar, hallon och körsbär i både doft och smak, i kombination och en viss kryddighet från ekfaten.

 

 

Villa Antinori, artikelnummer 2300

Villa Antinori, Marchesi Antinori, Toscana, Italien

Här är det den något vresiga Sangiovesedruvan som står i fokus, men i sällskap med mer internationella druvor för att mjuka upp vinet och göra det mer lättdrucket (55% Sangiovese, 25% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot, 5% Syrah.) Karaktären för Sangiovese från italienska Toscana är körsbär, plommon, mandel och örter som här toppas med choklad, tobak, kaffe och svart te.  Vinet njuts bäst till mat.

 

Crozes-Hermitage Les Launes, Delas, Rhône, Frankrike

Syrah från Rhônedalen är en av vinvärldens klassiker. Här visar Syrahdruvan sina klassiska aromer av björnbär, plommon, örter, vitpeppar, lakrits, kakao, viol, eneträ, charkuterier och lagerblad. Ett komplext vin som passar bäst till mat – gärna lite blodigt kött och en fet sås.

 

 

Bloodstone Shiraz

Bloodstone Shiraz, Gemtree, McLaren Vale, Australien

Ännu en ren Syrah och en kul jämförelse med Crozes-Hermitage. I det varmare klimatet i Australien blir Syrah fruktigare och sötare i sin karaktär, men uppvisar samma grundtoner. Vinet passar fint att dricka som det är och man kan ha lite mer kryddig mat då det finns en liten fruktsötma kvar i vinet.

 

 

Hussonet Cabernet Sauvignon, Haras de Pirque , Chile

Cabernet Sauvignon är en av världens mest kända druvor! Ofta ger det lite sträva viner med hög fruktsyra och inslag av svarta vinbär, plommon, ceder, gräs, grön paprika och örter. Det här vinet kommer ifrån Chile vilket gör att vinet blir något mer fruktigt än om det hade odlats i Europa. Trivs bäst i sällskap med nöt och lamm.

 

 

 

Lycka till med provningen!

 

 

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.