Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

In English En français

Udda druvor är också druvor

UDDA DRUVOR ÄR OCKSÅ DRUVOR

 

Det är lätt att hamna i gamla hjulspår när man väljer sitt vin. Visst ska man hålla fast vid sina favoriter men glöm inte vilken mångfald som vinvärlden bjuder på när det gäller druvsorter. Bara i Italien finns det över 350 olika sorter som ”auktoriserats” av jordbruksdepartementet, och ryktet säger att det finns 500 till!

Så varför inte ge några ”udda” druvor chansen nästa gång du plockar upp en flaska från hyllan. Chardonnay, Sauvignon Blanc och Riesling finns ju ändå alltid kvar att återvända till.

 


Chenin Blanc:

Har sitt ursprung i Loiredalen i Frankrike där den används till alla typer av viner från mousserande till söta vita viner. Men den kom också till Sydafrika med Ostindiska Kompaniet redan i slutet av 1600-talet och är än idag en av de mest odlade.

Chenin Blanc kännetecknas alltid av en hög syra, men beroende på var den växer får frukten lite olika karaktär. Från äpple till persika i Loire, och mer tropisk frukt i det varmare klimatet i Sydafrika.

Vintips

Leopard’s Leap Culinaria Collection Chenin Blanc

 


Picpoul:

En av få druvor som trivs att växa i sand, och har därför sitt naturliga hem i ett litet område nära havet i Languedoc-Roussillon. Vinet från byn Pinet, dvs Picpoul de Pinet, är vinet par préférence när sydfransoserna själva väljer sitt vita vin till de lokala ostronen. Man kan säga att ryktet överstiger tillgången.

Trots den varma växtplatsen behåller vinet sin friska syra och ger relativt fylliga viner med tydlig citrusfrukt och örtighet.

Vintips

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.