Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

In English En français

Är Marockanskt vin öken?

Är Marockanskt vin öken?

Här måste vi svara ett tydligt nej! En annan fråga man kan ställa sig är om det är tillåtet med vintillverkning i ett muslimskt land? Ja, det är det faktiskt, och Marocko har en både lång och innehållsrik historia med tydliga franska influenser. Ta reda på fakta om kopplingen mellan arabiska ökenvindar och franska druvor.

 

Men, låt oss börja med det aktuella vinet, Syrocco, och återkomma till historien. Vår vän Alain Graillot, legendarisk vinmakare i Crozes-Hermitage och något av en expert på Syrah-druvan, trillade in på vineriet Thalvin, när han var ute och cyklade i de marockanska Atlasbergen. Där och då inleddes ett samarbete som vi nu ser resultatet av. Vinet görs på Syrah som odlats efter Alains specifikationer och görs i en stil som ligger nära den man söker i norra Rhônedalen.

Syrah från Marocko = Syrocco! Självklart anspelar det fyndiga namnet också på ”sirocco”, den varma ökenvinden som är känd i södra Europa för att föra med sig sand från Sahara.
Druvorna odlas i regionen Zenata, som ligger mellan Casablanca och Rabat. Här finns idealiska odlingsförhållanden, inga industrier och en frisk vind från havet. Druvorna odlas utan insekts- eller ogräsbekämpningsmedel men är inte certifierat ekologiska.

Att en fransman gör vin i Marocko är såklart inte bara en slump. Vinodlingen i Marocko hade sin sin största utbredning på 1950-talet under den franska kolonialtiden. Landet som också kallas ”al-Maghreb” – solnedgångens land – är det västligast belägna landet i Nordafrika och enligt många det minst arabiska. Den tidigare kungen, Hassan II, beskrev landet som ett träd med rötterna i Afrika men grenarna i Europa.

Vin har, genom ursprungbefolkningen berberna, varit en del av landets kultur sedan urminnes tider. Under den arabiska eran, från 800-talet och framåt, så tilläts berberna fortsätta med druvodling och vinframställning trots Koranens striktare regler om konsumtion. Visste ni förresten att alkohol är ett ord från arabiskan, al-kohl!

Efter självständigheten 1956 så minskade vinodlingen från 55 000 hektar till 8 000 hektar, men är nu på uppgång igen. Vinindustrins renässans startade på 90-talet, återigen med franska investeringar som grund. Med Atlasbergen som skydd mot Sahara och närheten till den svala Atlanten, finns här många intressanta mikroklimat som lämpar sig för kvalitetsvin. Så håll koll på Marocko!

 

Upptäck Syrocco

Syrocco

Syrocco

Art nr: 229601

139:-

Volymen är 750ml

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.