Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

In English En français

Yrke: Vinmakare

Vinmakaren Pierre Fabre

Hur och varför blir man vinmakare? Möt Pierre Fabre som är Mont-Redons vinmakare och ledare av företaget, i fjärde generationen. Vi fick chansen att ställa några frågor till honom för ett få en liten inblick i hans arbete.

 

Varför blev du vinmakare?

– Ja, jag brukar skämta om att jag är som seriefiguren Obelix som trillade i grytan med trolldryck som liten. Eftersom jag är född i en vinfamilj så frågade jag mig aldrig vad jag skulle göra när jag blev stor. Passionen för vin kom så att säga med modersmjölken.

 

– Så jag utbildade mig i Toulouse och har universitetsexamen i både önologi och jordbruksekonomi, och har sedan gått den ”långa vägen” genom familjeföretaget. Jag började som assisterande vinmakare 2004, blev vinmakare 2008 och sedan förra sommaren har jag det övergripande ansvaret för hela företaget.

 

Hur ser en arbetsdag ut?

– Oj, det varierar mycket beroende på när på året vi pratar om. Ingen dag är den andra lik. Men såhär års under den hektiska skördeperioden så springer jag mellan vinfälten, källaren och kontoret. Jag börjar tidigt på morgonen med ett snabbt besök på kontoret. Därefter instruerar jag våra druvplockare om dagens arbete, och ger mig själv ut i vingårdarna för att smaka på druvorna och planera för de kommande dagarnas skördearbete. Efter det stämmer jag av med vår källarmästare att arbetet går som planerat, vi provsmakar vin från tankarna för att se hur jäsningen går. Innan lunch hinner jag förhoppningsvis klara av lite pappersarbete på kontoret. Eftermiddagen följer samma mönster, och innan vi går hem så har vi planerat morgondagens arbete tillsammans. Det är en kritisk period på året som verkligen kräver närvaro av alla i teamet!

 

– Andra tider på året så reser jag mycket, bland annat till Sverige, för att träffa kunder och presentera våra viner.

 

Hur skulle du beskriva din filosofi som vinmakare?

– Komplexitet och balans är nyckelord för mig när vi pratar om kvalitetsvin. Ett stort vin måste tydligt visa varifrån det kommer och jag vill också att det ska smaka yngre än sin ålder. Jag gillar syra och fräschör, vilket i mitt tycke gör vinet mer lättdrucket och också bidrar till vinets lagringsduglighet. Här på Mont-Redon så strävar vi efter renhet i frukten och jag står bergfast vid den typ av elegant Châteauneuf-du-Pape som blivit vårt varumärke. Även om vi inte följer ”modesvängningar” rent smakmässigt så är det viktigt att vara öppen för omvärlden. Jag följer nyfiket vad andra vinmakare gör och provar regelbundet vin från andra delar av Frankrike och världen och vi använder oss gärna av den senaste tekniken för att göra vinerna så bra som möjligt.

 

Hinner du med något annat än vin?

– Ja, det är viktigt att få komma ifrån ibland och jag åker gärna skidor eller spelar golf. Jag tycker mycket om fotboll också, men då i soffan framför TV:n. Matlagning är ett annat stort intresse och det är såklart också utvecklande för mig som vinmakare att förstå hur våra viner uppträder i sitt rätta sammanhang vid matbordet.

 

Ok, ge oss några tips på mat- och vinkombinationer!

– Jag antar att du menar viner från Mont-Redon? När jag vill unna mig något så är en tryffeldoftande äggröra helt underbar till en mogen vit Châteauneuf-du-Pape! Till vardags dricker jag gärna vår röda Lirac till en fin kalvkotlett med en krämig svampsås. Eller våra Côtes du Rhône-viner som vi brukar kalla för ”bistroviner” då de är användbara till mycket; det röda till en skiva paté och det vita som är utmärkt till en ”fish and chips”! Ja, vi äter faktiskt inte bara fransk mat!

 

Ja, det vita Côtes-du-Rhône har precis bytt årgång. Hur var 2017?

– 2017 var den torraste växtsäsongen sedan 1989, vilket gav små druvor med hög koncentration. Det är fantastiskt för röda viner, men lite av en utmaning för vitt då varmt och torrt väder riskerar att ge en lägre syra. Därför bestämde vi oss att skörda väldigt tidigt, redan 16 augusti, och långt före våra grannar. Vi ökade också andelen av Viognier-druvan från 30% till 50% för att få en mer aromatisk profil. Så här i efterhand kan jag konstatera att vi tog rätt beslut för vinet uppvisar den balans och fräschör som vi vill ha och det är precis så matvänligt som det ska vara.

 

– Vi tackar Pierre för pratstunden och hoppas snart få se honom i Sverige igen.

 


Passande recept till Mont-Redon Réserve Côtes du Rhône Blanc

Recept på fish and chips. Vintips Mont-Redon cotes-du-rhone blanc

Fish and Chips – Receptet hittar du här »

 

Läs mer om nya årgången av Mont-Redon Réserve Côtes du Rhône Blanc

Cotes-du-Rhone Reserve Blanc

Côtes-du-Rhone Réserve Blanc

Art nr: 281301

115:-

Volymen är 750ml

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.