Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

In English En français

Ostron-Olles Ostronskola

Ostron olle Ward Wines

 

Vår vän Olle Jonsson, allmänt kallad Ostron-Olle, är fiskhandlare i Norrland och kan mer om ostron än de flesta.  Som med allt annat så kan man ”nörda ner sig” hur mycket som helst, hälsar Olle, men bjuder här på några tips och råd om hur man hanterar och äter ostron.

 

Köpa

Ostronen ska vara levande och stängda. Transportera dem ordentligt kylda och se till att den kupiga sidan ligger neråt så att vätskan ligger i botten.

 

Öppna

Inte så svårt som det ser ut när du lärt dig rätt teknik. Håll ostronet i en vikt handduk eller en kraftig handske. Använd en liten kraftig kniv, helst en ostronkniv, och rikta den utåt. Djupa ostron öppnas från sidan där muskeln sitter. För in kniven i muskelfästet och när det börjar öppna sig trycker du hela kniven rakt in och skär av fästet. Lyft på locket och rensa bort skalrester. Platta ostron öppnas i gångjärnet. Tänk på att ta det försiktigt.

 

Servera

Det viktigaste tipset är ju färskare desto godare! Öppna dem därför så nära inpå servering som möjligt. Det enklaste, och vanligaste, sättet att äta dem är som naturella och nyöppnade. Men ostronen kan även gratineras eller grillas. Håll ostronen riktigt kalla på en isbädd dekorerad med citronklyftor.

 

Några vanliga sorter och ursprung

Det svenska ostronet, Ostrea Edulis (ätligt ostron) fiskas längs hela västkusten från Falkenberg till Strömstad. Det räknas av många som världens bästa ostron, med sitt fasta kött och friska metalliska smak med tydlig sälta. De är dock både ovanliga och dyra, så är de flesta ostronen vi äter i Sverige har importerats från Frankrike och är av sorten Fine de Claire. ”Fine” betyder direkt från havet och en ”claire” är ostronbassäng på franska. De olika sorterna har oftast namn från de platser i Normandie eller Bretagne där de fiskats. Några av de mest kända namnen är Cancale, Gillardeau och Utah Beach.

 

Komplettera med champagne

Det finns flera viner som passar till ostron, men champagne är vårt självklara val. Förutom att det förstärker känslan av lyx, så ger de fossilrika kritjordarna en mineralitet i vinet som matchar den tydliga smaken av hav som är signifikant för ett ostron.

 

Vilken typ av champagne du ska välja beror främst på hur ostronen serveras. Till exempel passar färska ostron som äts direkt ur skalet bäst med en Blanc de Blancs, då champagnens lätta syrlighet framhäver ostronets smaker. En lite kraftigare champagne passar perfekt till friterade ostron, då syran i vinet tränger igenom frityrsmeten och oljan. Tänk på att inte servera starka såser, som t.ex. tabasco, tillsammans med champagne och ostron, då de kan övermanna vinets smaker.

 

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.