Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

In English En français

Smaka på 2009

pol roger 2009

 

Just nu har du möjligheten att verkligen smaka på årgången 2009, då inte mindre än tre av Pol Rogers champagner från nämnda årgång står på Systembolagets hyllor. Ett roligt och gott tema för en vinprovning där både likheter och skillnader kan upptäckas och diskuteras.

 

Årgången 2009

Efter en särdeles kall vinter inleddes våren 2009 med ganska milt väder vilket gjorde att man undvek frostskador. Trots några stormiga dagar gav detta fördelaktiga väder bra skjuts åt växtligheten. I juni och juli hade Champagne varierande väder, men vädret i augusti förblev soligt, torrt och varmt, med svala nätter, vilket gav en bra, snabb och jämn mognad. Skörden började den 8e september under utmärkta förutsättningar och varade till den 21a september. Druvorna var i perfekt kondition.

 

Brut Vintage

Gjord på den traditionella husblandningen av 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay från 30 olika vingårdar klassade som Grand Cru och Premier Cru i områdena Montagne de Reims och Côte des Blancs. Vinet har fått vila 8 år på sin fällning innan det degorgerats och börjat säljas.

 

Den stora, eleganta och yppiga doften öppnar upp sig med toner av vit frukt och aprikoser och medan vinet värms i glaset tar dofter av nektariner, kvitten och bakverk vid. I munnen är vinet extremt delikat och subtilt och visar upp en förbluffande balans och en rik, krämig struktur som utvecklas mot torkad frukt. Vinet är ett mästarprov i balans och harmoni.

 

Blanc de Blancs

Gjord på uteslutande chardonnay från Grand Cru-lägen i Côtes des Blancs: Oiry, Chouilly, Cramant, Avize och Oger. Vinet har lagrats i 7 år på jästfällningen. Första doften ger genast ett intryck av blommor och citrusfrukter som visar dess elegans och komplexitet. När vinet öppnar sig i glaset ger det toner av färskt smör och akaciahonung. I munnen domineras vinet av en stark ryggrad som visar upp mineralkaraktären i Côtes des Blancs. Balansen och den långa eftersmaken i denna champagne kommer att övertyga och tjusa de mest krävande champagneälskarna.

 

Brut Vintage Rosé

Pol Roger gör ingen årgångslös rosé, utan föredrar att släppa en rosa champagne endast som årgångsvin. Det är en blandning av 50% Pinot Noir och 35% Chardonnay från ett 20-tal Premier och Grand Crus i Montagne de Reims och Côtes des Blancs. För att uppnå vinets delikata färg och subtila doft så används 15% Pinot Noir från utvalda vingårdar Bouzy, Ambonnay och Cumières, vinifierade till rödvin och adderat till blenden före flaskjäsningen.

 

Den första doften bjuder på en aromatisk komplexitet med hallon, smultron, brioche, lätt kryddighet i slutet. Vinet har en storartad, rik textur och den eleganta strukturen kompletteras av intensiva aromer och en frisk syra. Smaken uppvisar en enastående balans och friskhet, med en aromatiska mixen av röda bär och en viss blommig underton som leder till ett friskt och kraftfullt avslut.

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.