Fisk- och skaldjursgryta med risoni

Ingredienser (4 portioner)
- 1 kg vongole eller liknande musslor
- 250 g calamari
- 500 g torsk- eller koljafilé
- 250 g ASC- eller MSC-märkta räkor
- ½ dl olivolja
- ½ gul lök, finhackad
- 1-2 stjälkar selleri, fintärnade
- 2 tsk fänkålsfrön
- 1 nypa saffran
- 1 krm chilipulver
- 2-3 vitlöksklyftor, pressade
- 3 dl torrt vitt vin
- 5 dl passerade tomater
- 5 dl kycklingbuljong
- 7 ½ dl vatten
- 300 g risoni
- Salt och peppar
- Till servering: hackad persilja, olivolja, baguette
Gör så här
- Rengör musslorna och släng sådana som är trasiga. Låt dem ligga i saltat vatten ca 30 minuter. Skölj dem väl. Rengör och rensa calamarin och dela den i bitar. Skär fisken i bitar och rensa räkorna.
- Hetta upp oljan i en rymlig kastrull. Lägg i lök, selleri, fänkålsfrön, saffran och chilipulver och pressa över vitlök. Fräs ett par minuter under omrörning. Tillsätt vinet och låt det koka in helt.
- Häll på passerade tomater, buljong och vatten och koka upp. Tillsätt risoni och koka al dente enligt anvisning på förpackningen.
- Tillsätt musslor, calamari och fisk och koka 4-5 minuter. Råa räkor tillsätts samtidigt som fisken, kokta räkor rörs ner när övrig fisk och skaldjur är färdiga. Smaka av med salt och peppar och toppa med hackad persilja. Droppa över olivolja och servera med baguette.
Receptet presenteras i samarbete med Vinguiden.com
Prova Picpoul de Pinet
Picpoul är en sydfransk druva som är lika rolig att uttala som god att dricka. Den gifter sig väl med fisk och skaldjur, och i sina hemtrakter i Languedoc är den det självklara valet till ostronen från lagunerna i Bouzigues. Servera den kylskåpskall till en mustig fiskgryta så kommer vinets fräschör och aromatiska profil helt till sin rätt!