Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

In English En français

Tema: Hållbarhet

 

”Keeping it real” – det skulle kunna vara vår slogan här på firman, eftersom vi fokuserar på att jobba med viner som är sanna mot sitt ursprung och där personen eller familjen bakom sätter kvaliteten i främsta rummet. Denna vecka känns rubriken extra aktuell då vi reder ut de olika begrepp och ”etiketter” i vinvärlden som enklast sammanfattas som ”hållbarhet”. Detta är inte bara ett mål i sig utan även ett medel för att nå just den kvalitet många eftersträvar.

 

Men kärt barn har som bekant många namn. På Systembolagets hyllor kan du se beteckningen ”ekologiskt” (omfattar även den biodynamiska skolan) men det är gäller bara för de producenter som väljer att skaffa sig en certifiering. Många vinbönder berättar att de redan odlar ekologiskt eftersom de odlar enligt traditionella metoder, såsom de i släkten alltid har gjort, men som av olika skäl, främst ekonomiska, avstår från certifieringen.

 

På senare år så har alltfler fokuserat på det vidare begreppet ”hållbarhet”, och begrepp och märkningar som ”Sustainable” och ”agriculture raisonée” blir allt vanligare på vinförpackningar.

 

Så vad är vad och vad är likheterna eller skillnaderna? Vi vågar oss på en kort genomgång som inspiration för den nyfikne, men rekommenderar en djupdykning på internet där dessa begrepp och ”skolor” debatteras flitigt.

 

För att ett vin ska få kallas ekologiskt ska det uppfylla krav på tillverkningen och på odlingen av vindruvorna. Mycket handlar om hårdare regler för användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Att producera ekologiskt vin handlar i grunden om att hitta tillbaka till den balans som fanns mellan vinmakare och jorden innan vi började använda kemiska hjälpmedel.

 

För att en vinbonde ska kunna certifiera sin odling som ekologisk krävs att druvorna odlas utan: konstgödsel, kemisk ogräsbekämpning eller kemiska växtskyddsmedel som är systemiska, dvs medel som tränger in och sprids i växten. Vinbönder som väljer att plocka bort dessa tre metoder från sin odling väljer olika sätt att arbeta på i stället. Vissa byter ut konstgödsel och köper naturgödsel, andra plöjer i stället ner ogräs, klöver och annan växtlighet och använder som gödning. Vissa låter ogräset växa, andra lukar för hand eller med maskin.

 

Biodynamisk odling är kopplad till antroposofisk lära och filosofen Rudolf Steiners tankar och idéer, om att hela vingården är en levande organism vars balans kan påverkas av människan med hjälp av kunskap om solsystemet, planeterna, jorden samt dess växter och djurliv. Man skulle förenklat kunna beskriva det som att gå ett steg längre än ekologisk odling baserat på en filosofi som i vissa delar påminner om den gamla ”bondepraktikan” men där andra delar skapar mer kontrovers och anklagas för att ha blivit lite för mycket religion. Även om inte alla köper idéerna fullt ut så är det många som gillar de biodynamiska vinerna och ändå tycker att de biodynamiska odlarna gör något rätt där livlösa, kemibombade jordar förvandlats till levande vitala jordar vilket bidragit till vinernas kvalitet.

 

Vår australienska producent Gemtree är både ekologiskt och biodynamiskt certifierade och menar att detta är till nytta för alla:

”Through biodynamic farming we have seen improved vineyard health and higher quality fruit. The vine is able to reach its full potential for taste, nutrition and fragrance. Ultimately, this means our wine has a greater depth of quality and flavour, giving consumers a better tasting experience – wine that is good for the consumer and good for the environment.”

 

Vin:

Gemtree Bloodstone Shiraz »


 

Med sustainability (hållbarhet) menar man en rad metoder som inte bara är miljövänliga utan också ekonomiskt hållbara och socialt ansvarstagande. Detta rör såväl odlingarna, produktionsledet som energiförbrukning och vatten samt användning av förnybara resurser med mera.

 

Våra vänner i Kalifornien, Black Stallion Winery, är en del av programmet ” the Wine Institute’s Certified California Sustainable Winegrowing Program”. Certifieringen omfattar och kontrollerar ett flertal faktorer genom hela värdekedjan; från hushållning med vattenresurser, erosionskontroll och återvinning för att nämna några. Ett konkret exempel är att Black Stallion har installerat 1000 solpaneler vilket lett till att de nu är självförsörjande till 84% och att energikostnaden reducerats med hela 98%, och innebär i praktiken att vineriet är helt CO2-neutralt.

 

Vin:

Black Stallion Napa Valley Cabernet Sauvignon »


 

Ett annat exempel är det franska ”Haute Valeur Environnementale” som Château Mont-Redon arbetar aktivt med. Målsättningen är att minska jordbrukets miljöpåverkan och istället positivt bidra till t.ex. den biologiska mångfalden lokalt.

 

Viner:

Mont-Redon Réserve Côtes du Rhône Rouge »

Mont-Redon Réserve Côtes du Rhône Blanc »

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.