Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

In English En français

Fokus: Barbaresco

Tema Barbaresco

 

”Barolo är för läkare och jurister. Men barbaresco, det är för älskare”. Orden kommer från Gaia Gaja, en av de ledande odlarna i området.

 

När vi pratar om Barbaresco så kommer oundvikligen jämförelsen med det mer kända Barolovinet upp. Två kommuner i det böljande landskapet Langhe som båda gör eftertraktade viner av druvan Nebbiolo, med många likheter men också tydliga skillnader. Generellt menar många att en Barbaresco är lite mer feminin och lätt i sin stil i jämförelse med en Barolo som oftast är mörkare i färgen och har en mer kraftfull struktur. Förr i tiden brukade det sägas att barolo var kungarnas vin och barbaresco drottningarnas. De viktigaste skillnaderna beror på geologiska kvaliteter: medan jordmånen i Barolo är rik på lera, så har Barbarescos jordmån en högre andel sand och mer näringsämnen, vilket leder till ett fruktigare och mindre tungt vin, även om ”lätt” inte är rätt ord för att beskriva ett så komplext och strukturerat vin.

 

Att Barolo har blivit mer känt har flera orsaker. Området är tre gånger så stort som Barbaresco med en större andel stora producenter, ofta adelsfamiljer, som har marknadsfört sina viner sedan 1800-talet. Barbarescos identitet tog inte form förrän efter andra världskriget och detta tack vare det lokala kooperativet som än idag håller hög klass.

 

Barbaresco är ett litet oansenligt samhälle som ligger mellan städerna Asti och Alba. Det klassificerade vinområdet ligger som en halvmåne med de mindre byarna Neive och Treiso på var sida om staden Barbaresco, och här huserar ca 350 producenter som får dela på 700 hektar planterade vingårdar. Lustigt nog är det ungefär lika många hektar som antalet invånare i byn. Klimatet är bistert under vintern med snö och minusgrader men området ligger skyddat med Alperna i norr mot kalla nordliga vindar och ett bergsområde i söder som buffert mot Medelhavets fukt och värme. Barbaresco är som sagt uteslutande gjort på Nebbiolo; en erkänt svårodlad druva med ett tunt delikat skal. Det är inte ovanligt att vissa vingårdar skördas så sent som i november.

 

Idag räknas Barbaresco som ett av världens läckraste viner. Under de senaste tjugo åren har man egentligen bara haft två dåliga årgångar och kvaliteten på vinerna har aldrig varit bättre än idag. Doften är intensiv med rosor, te, lingon och tjära. När vinet mognar efter lagring blir både smaker och dofter mer komplexa.

 

Den rikstäckande vinklubben Munskänkarna har utsett Barbaresco till ”Årets vinort 2019”, så det är troligt att området kommer att hamna mer i fokus och fler flaskor landa på våra bord. Vi hoppas att även du har blivit inspirerad!

 

Barbaresco är ”för älskare” och vi älskar Barbaresco, inte minst för att det är ett av världens främsta matviner. Syran och tanninerna fullkomligt skriker efter att paras ihop med något på tallriken. Vi har förmånen att få jobba med två av områdets bästa producenter och vill tipsa om tre goda exempel på ”drottningarnas vin”.

 

 

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.