Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

In English En français

I fokus: Sebastien Roux

 

I nästa vecka gästas vi av Sebastien Roux som leder det fina företaget som bär familjens namn. Under hans ledning, och tidigare hans fars, så har de på senare år blivit ett allt viktigare namn för oss som älskar Bourgogne. Vi passade på att ställa några frågor inför hans besök i Sverige.

Sebastien Roux

 

Berätta lite om dig själv och varför vinet blev din karriär?

Min familj har ju ägt vingårdar sedan 1885 så jag har varit omgiven av vin sedan jag föddes i Beaune 1978 och är fortfarande starkt rotad här. Jag började mina studier här i Beaune med inriktning på vinproduktion och har sedan studerat ekonomi och management i Macon och Paris. Sedan 2003 är jag och min bror involverade i driften av företaget och jag hoppas att mina båda barn kommer att följa i mina fotspår så småningom.

 

Du är en av två bröder som leder företaget. Hur fungerar det och vad är din roll? 

Eftersom min bror Mathieu är utbildad vinmakare och jag valde en annan inriktning så har vi hittat våra naturliga roller. Min roll sedan 2013 är VD och min bror är vinmakare och ansvarig för produktionen.

 

Hur skulle du beskriva er filosofi?

Vi hämtar ju druvor från mer än 100 odlingslägen runtom i Bourgogne och vår övergripande tanke är att varje vingård ska vinifieras separat för att kunna visa sitt eget uttryck på bästa sätt. Därför sker också all odling enligt ekologiska principer, och vi har dragit ner på användandet av nya ekfat för att frukten ska komma till tals.

 

Vad är dina favoriter när det gäller att kombinera mat och vin?

På den vita sidan gillar jag viner med tydlig mineralton och frisk syra som jag gärna kombinerar med fisk och skaldjur, med ingen eller någon lättare sås. Vad gäller de röda så är jag mycket förtjust i våra viner från Chambolle-Musigny som smakar utmärkt till en fin köttbit.

 

Vilka viner vill du rekommendera ur er portfölj?

Vi har ju vårt hem och hjärta i byn Saint-Aubin så jag vill gärna framhålla vår Vieilles Vignes, ett av våra signaturviner, som verkligen visar på byns DNA och potential. Sen är det klart att våra bästa röda viner av Pinot Noir är svåra att bortse ifrån, t.ex. Vougeot Premier Cru Les Petits Vougeots som alltid briljerar med sin klara röda frukt oavsett årgång.

 

Om du var tvungen att välja mellan Chardonnay eller Pinot Noir, vilken skulle du välja då?

För mig som kommer från Bourgogne så är det egentligen en helt omöjlig fråga! Men just nu dricker jag mer rött. Förutom Pinot Noir så tycker jag mycket om vinerna från norra Rhônedalen och byn Saint-Julien i Bordeaux. Men jag säger som min farfar; när jag blir äldre kommer jag säkert att dricka mest vitt!

 

Vi hälsar Sebastian ”bienvenue à Stockholm”!

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.