Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

In English En français

Svenskar gillar grilla svenskt

 

Visste du att 11% av svenskarna grillar året om? Eller att 60% vill grilla mer grönsaker i sommar? Detta och mycket mer kan man läsa i ICA:s ”Grillrapporten 2019” som undersöker våra grillvanor. Det är också mycket tydligt att samtidens miljö- och hälsodiskussioner påverkar våra val även vid grillen. 9 av 10 väljer hellre svenska råvaror framför ekologiska råvaror av utländskt ursprung. 39% anger ”svenskproducerat” som den viktigaste faktorn när de väljer vad de ska lägga på grillen och 70% väljer svenskt kött för att stötta svenska lantbrukare. Fläsk- och nötkött är fortsatt de vanligaste valen, men minskar till förmån för kyckling och grönsaker.

Oavsett vad du väljer att grilla så är tillbehören också viktiga. Här tipsar vi om några säkra kort som garanterat kommer att ge smak och åt sommarens grillkvällar!


 

Grillad tomatsås

Gott till till alla sorters grillat kött

Ingredienser


2 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
500 g körsbärstomater
2 + 2 msk olivolja
1 dl hackade färska kryddor
Salt

 

Gör så här


Skala vitlöksklyftor och schalottenlökar, dela dem. Halvera körsbärstomaterna. Lägg på bakpappersklädd plåt, ringla över 2 msk olivolja och grilla på 175° i cirka 20 minuter tills lök och vitlök är mjuka men inte fått färg. Häll ner allt i matberedare tillsammans med ytterligare 2 msk olivolja och de hackade kryddorna. Mixa, smaka av med salt.

 

Béa-smör

Skippa fusk-béan på burk och toppa grillbiten med ett béarnaise-inspirerat kryddsmör istället! Ett smör som passar till massor av rätter, och känns mycket somrigare.

Ingredienser


100 g smör
2 tsk vitvinsvinäger
2-3 tsk torkad dragon
3 msk hackad färsk persilja
1 finhackad schalottenlök
flingsalt

 

Gör så här


Rör ihop det rumsvarma smöret med övriga ingredienser. Rulla till en rulle i plastfolie/bakplåtspapper och förvara i kyl till det är dags för servering.

 

 

Brynt kryddsmör

En härligt karamelliserad och nötaktig smak som passar fint till kött, kyckling och fisk.

Ingredienser


250 gr rumsvarmt smör
2 tsk flingsalt

 

Gör så här


Bryn 200 gram av smöret i en stekpanna. Låt stå och puttra tills det får en gyllenbrun färg och en nötaktig doft.
Häll över det brynta smöret i en skål och låt det stelna i kylen.
Tillsätt resterande 50 gram smör till det stelnade brynta smöret och vispa fluffigt med en elvisp. Smaksätt med flingsalt.
Forma till en rulle i plastfolie eller smörpapper och förvara i kylen tills servering.
Kryddsmören bör kylas ca 1 timme före servering, då går det lättare att skära. Kryddsmör går också bra att frysa in.

 

 

 

 

 

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.