Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

White Guide
In English En français

Champagne Pol Roger

Pol Roger

Pol Roger – Ett champagnehus och dess historia

Vad är hemligheten bakom familjeägda champagnehuset Pol Rogers framgång? Är det att källarna är djupare och kallare än andras, att de köpt riktigt bra vingårdar, att de har en bra vinmakare eller något annat?

– Vi hyllar två principer: kvaliteten på våra champagner och familjens integritet, förklarar familjemedlemmen Hubert de Billy.

Pol Rogers stil kännetecknas av renhet, elegans och finess. Vinerna har en kraft och en energi som få, men de är aldrig stabbiga, istället har de en överväldigande fräschör och komplexitet.

Pol Roger äger i dag 90 hektar vingårdar. Betänk att medelstorleken för en ägare i Champagne är två hektar, så 90 hektar är en stor egendom. Dessa 90 hektar täcker 55 procent av deras behov. Resten kommer från långa kontrakt med odlare de arbetat med i decennier, som om de vore medlemmar av huset Pol Roger. År 1999, inför millennieskiftet, fyllde familjeföretaget Pol Roger 150 år och kunde se tillbaka på en utveckling från nästan ingenting till en årlig produktion på mellan 1,5-2 miljoner flaskor. Dessutom ett grundmurat renommé som en av världens främsta tillverkare av champagne. Naturligtvis har stilen på champagne ändrats under dessa 150 år, men nästan från början var firman inställd på att göra torra champagner, även när de övriga husen mest producerade söta. Pol Rogers mest prestigefulla vin, den majestätiska Cuvée Sir Winston Churchill, är ett prov på hur champagnerna från Pol Roger smakade före andra världskriget; strama, kraftfulla, potenta och ändå långa, sirliga och eleganta.

pol_roger_egendom

Champagnehusets historia

Husets historia tar sin början i den lilla byn Ay, utanför Epernay. På julafton 1831 föder Julie sonen Paul tillsammans med sin make Pierre Charles Jean-Baptiste Roger, som var advokat och notarie i Ay. När faderns hälsa börjar vackla och han inte längre kan arbeta så ger sig den unge Pol, endast 17 år gammal, får ge sig in i champagnevärlden. Både hans faders och moders familjer ägde en del vingårdar och faderns klienter hade för det mesta varit involverade i champagnehandeln, så steget var ganska naturligt.

Unge Pol Roger började i Ay och hade efter 6 månader sålt 3 769 flaskor och 825 halvflaskor. Utvecklingen gick raskt och efter två år, 1851, gick flyttlasset till nya lokaler i Epernay.

Här växte firman i betydelse, dels genom att sälja sur lattes, det vill säga icke etiketterat vin till andra champagnehus, men framförallt byggde han tillsammans med sin importör I England upp den brittiska marknaden, där kunderna var mycket förtjusta i den torrare, stiligare och renare champagnen. Men medan affärerna och Pol Rogers rykte stadigt växte, började problemen torna upp sig för grundaren. Vinlusens härjningar, svår frost och modern Julies död 1895 tog honom hårt och hans vacklande hälsa ledde till slut att han avled i december 1899 och överlämnade champagnehuset till sina söner Maurice och George. De nya ägarna gick in i ett nytt sekel 10 dagar efter sin fars begravning och det började med ett brak.

Den 23 februari 1900 rämnade källarna och de kringliggande byggnaderna föll ihop och en och en halv miljon flaskor champagne förstördes eller begravdes. Än idag vet man inte om de ligger kvar hela flaskor under jorden. Ett av resultaten av denna olycka var att Pol Roger byggde ännu djupare källare, de är i dag 35 meter djupa, vilket i sin tur gav en lägre temperatur, med långsammare utveckling och finare bubblor som följd. Djupa och svala källare ger perfekta förhållanden för vinets ”prise de mousse” (utvecklingen av champagne i flaskan och finessen hos bubblorna) och för vinernas förmåga att åldras på flaska.

 

 

 

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.