Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer

Château Minuty

Château Minuty är en av de klassiska egendomarna i Provence. Där arbetar idag bröderna François och Jean-Etienne Matton med att både förnya rosévinet och ge det en kvalitetsstämpel som ett av de stora vinerna.

I Sverige har de verkligen lyckats, det läckert ljusrosa vinet M de Minuty har svenskarna tagit till sitt hjärta och Sverige är i dag deras största exportmarknad.

Den moderna historien om Minuty startar 1936, då farfar till bröderna Matton, Gabriel Fernet köper 75 hektar vingårdar mellan Ramatuelle och Gassin, ett läge med utsikt över Medelhavet och den på den tiden oansenliga fiskebyn St Tropez. Brigitte Bardot är då bara två år, och det ska dröja åtminstone 20 år innan St Tropez förvandlas till jetsetfolkets tummelplats nummer ett.

 

Idag är det Minuty som bistår med mycket av de bästa rosévinerna som serveras på restaurangerna i St Tropez.

Redan 1955 utses Château Minuty till en av 23 vingårdar, av totalt 300, som får kalla sig Grand Cru Classé de Provence, ett erkännande inte bara av kvaliteten på vinerna utan också den jordmån de växer i.

Château Minuty är i alla bemärkelser en klassisk vingård i Provence vilket innebär att gården producerar såväl vita som röda viner – och självklart roséer. Hela 80 procent av gårdens produktion utgörs av rosé.

– Vi har arbetat hårt med att höja kvaliteten på samtliga våra viner och ett led i vår strävan har varit att plantera områdets klassiska druvor på de allra mest lämpliga platserna, säger Jean-Etienne Matton.

Det innebär att man planterat grenache och tibouren, en mycket lokal druvsort, på sina kalkhaltiga skifferjordar för att göra roséviner, rolle (också kallad vermentino) på kalkrika  lerjordar för de vita vinerna, medan de röda görs på syrah och mourvèdre på skifferjordarna närmast kusten.

Klimatet är exakt så varmt och skönt att det passar världens kanske mest bortskämda människor i St Tropez, men närheten till havet gör att klimatet också tempereras av svala vindar.

minuty_broder

– Vårt mål med våra roséviner är att ta vara på de fantastiska aromer som finns i grenache. Det gör vi bäst genom att jobba med kylda druvor och jäsning vid låga temperaturer. Dessutom vill vi förstås ha så lite tanniner som möjligt i vinet, säger Jean-Etienne Matton.

Enligt François är en av hemligheterna bakom den läckert ljusa färgen att druvorna direkt när de handplockats kyls ned väldigt snabbt till ca 14 grader, innan de tas in i vineriet. Så fort druvorna är kylda pressad dem, han pressar de röda druvorna som om han skulle göra ett vitt vin. Andra roséer, som är mer djupa i färgen, görs som ett rött vin, men skalen skiljs från musten efter ett visst antal timmar.

– Vi anser att det då blir ett lätt rött vin, snarare än en riktig rosé. Vi vill ju att all must ska skiljas från skalen direkt, säger François.

Den mycket ljust rosa färgen är alltså snarare ett resultat av strävan efter frukt och kvalitet, än ett självändamål. Ändå är det den läckert ljusa färgen som fått folk att reagera.

– Det är ju vad man ser allra först, sen gäller det att våra kunder tycker att vinet är gott, för att de ska köpa det igen.

M de Minuty görs delvis på druvor som bröderna Matton köper in, Minuty Préstige och Minuty et OR görs på deras egna druvor. M de Minuty buteljeras på den klasiska kurviga roséflaskan, som ritades av bröderna Mattons mamma och är deras egen unika Côtes de Provence flaska. Andravinet Minuty Préstige tappas på en klassisk Bordeauxflaska och Château Minuty’s flaggskeppsvin, Rosé et OR tappas på en modern, och väldigt elegant flasktyp.

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.