Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

White Guide
In English En français

Château Mont-Redon

Jean Abeille är Mont-Redons starke man och ideolog. Han strävar efter renhet i frukten och står bergfast vid den typ av elegant Châteauneuf-du-Pape som blivit Mont-Redons varumärke. Samtidigt som han vägrar följa modesvängningar använder han sig av ultramodern teknologi för att göra sitt vin så bra som möjligt. Vinodling på Mont-Redon går tillbaka till romartiden. De var planterade i botten av kullen för att skyddas mot mistralvinden.

Mont Redon

Namnet Mont-Redon kommer av detta som på Latin är montem retundum ”runt kullen”. 1344 var ”Mourredon” en del av påvens mark och officiellt erkänd som en vingård. Den moderna eran började med att Henri Platin 1923 tog  över Mont-Redon, arvet bestod 2,5 hektar vingård. Henri Plantin bestämde sig för att sköta vingården och göra något av den. Vingården var då 2,5 hektar stor men utspridd. Han byggde sin domän genom att köpa bitar av skogen som stod på den platå som idag utgör en stor del av Châteauneuf-du-Pape och vars jordar bestod av ett två meter djupt topplager av runda stenar, så kallade galets. Skogen var billig eftersom den då beskattades hårt. men knappt gav några inkomster. Ganska snart började Henri Platin och en handfull andra odlare att arbeta tillsammans med Baron Pierre Le Roy de Boiseaumarie med att dra upp riktlinjer för vinodlingarna i Châteuneuf-du-Pape. Det fanns redan regleringar för vinodlingar i Dourodalen och i det ungerska tokajerdistriktet, men de var statligt bestämda. Det här var det första försöket att ordna regleringar av odlarna själva.

Riotor

Det var ett svårt arbete. Många ville bara fortsätta som tidigare och när de förbjöd carignan som en komponent i vinet, möttes de ofta av hagelbössor, berättar Jean Abeille. Arbetet med att skapa världens första Appellation Controllée var ett enormt arbete. Inte förrän 1935 hade man ringat in området, bestämt de tillåtna druvsorterna, satt en maxavkastning på 35 hektoliter per hektar och nedre gräns för potentiell alkohol på 12,5 procent. De som gick med på att rycka upp sina carignandruvor fick fem år på sig, annars fick deras vin inte kallas Châteuneuf-du-Pape. Samtidigt med det här arbetet köpte Henri Plantin ett par överskottsvinschar och började rycka upp skog och stubbar för att utöka vingårdarna och plantera vin i den steniga jorden och skapade så småningom en egendom som besitter 174 hektar av de bästa jordarna i Châteuneuf-du-Pape. I samma anda och passion som Henri Platin i en ständig jakt på kvalité, de mest lämpade druvsorterna för terroiren fortsatte Platins ättlingar att söka nya marker till slottet. Henri Platins ättlingar Jean Abeille och Didier Fabre äger idag egendomen som nu är 174 hektar i Châteaunef-du-Pape varav 100 hektar är uppodlade med vinstockar. 1980 förvärvades en egendom i Côtes du Rhône och 1997 en i Lirac.

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.