Familjen Trimbach räknas till veteranerna i Alsace. Historien som vinodlare av vita viner på druvan Riesling startade redan 1626 och drivs idag av den 13:e generationen. Efter andra världskriget inleddes den verkliga storhetstiden för vinhuset då bröderna Bernard och Hubert utvecklade viner som gjort firman internationellt känd och vida berömd. Sedan början av 1990-talet drivs företaget av Pierre Trimbach som är vinhusets vinmakare och Jean och Anne Trimbach som delar rollen som exportansvariga. De egna vinodlingar består idag av 40 hektar i sex olika Grand Cru-lägen och byar intill Ribeauvillé.
Trimbachs viner är kruttorra och kännetecknas av renhet, elegans och transparens från både druvsort och växtläge med en viss återhållsamhet. Det gör att de vita vinerna är en kvintessens av allt det goda som Alsace står för. Vägen dit har gått via hängivenhet och engagemang. Det finns ingenting som lämnas åt slumpen: från vingårdens plantering, odling och skörd till vinets framställning, buteljering och lagring. I receptet ryms även att vinerna inte släpps till försäljning innan de ger en angenäm smakupplevelse. Något som idag är en sällsynt garanti för kvalitet.
Trimbach har nått internationella framgångar med toppvinerna Clos Ste Hune och Cuvée Frédéric Emile. Viner som blivit benchmark för Alsace Riesling, så till den grad att man i Alsace myntat uttrycket ”Trimbachstilen”. Alla Trimbach’s toppviner kommer från Grand Cru-vingårdar. Men detta är inte något man skriver ut på etiketten eftersom familjen tycker benämningen ofta missbrukas.
Familjen Trimbach ställer höga krav på hållbarhet både i de egna odlingarna och på de odlare som man köper in druvor från. Sedan 2007 är vingården Clos Ste Hune helt ekologiskt odlad och under de senaste tre åren har flertalet av de egna vingårdarna gått över till ekologisk produktion. Detta bidrar till en ökad medvetenhet med miljöanpassade val i hela produktionskedjan. Målet är nu inställt på att hela produktionen och alla viner ska certifieras ekologiskt.
Mer vinspiration