Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
White Guide
In English En français

Henri Bourgeois

Les Baronnes small

Familjeproducenten Henri Bourgeois har producerat vin i Sancerre och Pouilly Fumé på heltid sedan 1970-talet och sedan 2000 gör man även viner i Marlborough på Nya Zealand, under namnet Clos Henri. Idag leds företaget av tredje generationen med Arnaud Bourgeois i spetsen Arnaud är barnbarn till grundaren Henri Bourgeois som var en av pionjärerna i Sancerre med att vinifiera de olika jordmånerna för sig. Som familj har Bourgeois dock funnits på plats i den lilla medeltida byn Chavignol betydligt längre än så, man har kunnat dokumentera att familjen odlat vin och andra grödor i Chavignol i tio generationer. Med 72 ha tillhör man de större odlarna i Sancerre och Pouilly Fumé.

Byn Chavignol ligger intill floden Loire och här har man fin utsikt över grannbyn Sancerre. Byn Sancerre brer ut sig på toppen av en kulle, mitt i appellationen med samma namn och just här trivs druvsorten sauvignon blanc som allra bäst. Den perfekta kombinationen av svalt klimat, distinkta jordmåner och branta sluttningar ger viner med hög syra, fin mognad i druvorna och en tydlig terroir-karaktär. På våren innan alla löven har slagit ut, kan man från utsiktspunkten tydligt se skillnaden mellan de olika jordmånerna i Sancerre eftersom de har olika färg och struktur; Les terres blanches (kritjord), Silex (flinta), Les Marnes Kimmèridgiennes (fossiljord) och Les Caillottes (stenjord). I Sancerre används inte Grand Crus eller Première Crus, men vissa vingårdar har ideala lägen och anses bättre än andra. En av de bäst ansedda vingårdarna är Le Mont Damné – den förbannade kullen – brant, stenig och i rakt söderläge. Det är komplicerat att odla vin där på grund av den kraftiga lutningen, men resultatet är bland det bästa man kan uppnå med druvan sauvignon blanc. Hos Bourgeois kommer vinerna MD Bourgeois och Jadis härifrån.

Henri Bourgeois använder bara sina egna druvor och dessa odlas ekologiskt (men är ej certifierade). All must är självavrunnen i den moderna gravitationsstyrda anläggningen som kontrolleras minutiöst av avancerad datorteknik. Vineriet smälter in i omgivningen och ligger halvt inbyggd i berget, på toppen av byn. Längre ner i byn jäser och lagrar man sina topp-viner på ekfat i en källare som är över hundra år gamla. Modern teknik och tradition i perfekt harmoni.

I byn Chavignol görs även Frankrikes mest berömda getost, Crottin de Chavignol. Kombinationen Sancerre och getost är en av de mest klassiska och lyckade i mat- och vinvärlden.

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.