Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
Är du inte redan medlem? Bli det här >
Är du inte redan medlem? Bli det här >

TILL BUTIKEN

White Guide
In English En français

Michele Chiarlo

Michele var sjunde generationen vinmakare i familjen Chiarlo, när han och hustrun Giuseppina beslöt sig för att att producera vin i eget namn 1956.

Familjen Michele Chiarlo

De började i all blygsamhet med ett par barberaviner, men har med åren tagit en position som en av de verkligt tongivande kvalitetsproducenterna i Piemonte. Idag producerar Michele Chiarlo toppviner i Barolo, Barbaresco, Barbera d”Asti, Gavi och Moscato d”Asti.

Redan från början hade Michele Chiarlo klart för sig att han ville modernisera vinerna från Piemonte. På den tiden var vinerna från Barolo ofta vrånga och endimensionella som unga och de tog decennier på sig att bli drickbara.

Han var den förste att använda franska ekfat och tillsammans med bland andra Angelo Gaja ville han få in mer frukt i vinerna och göra dem tillgängliga snabbare – utan att tappa deras förmåga till ett långt liv.

På många sätt står Michele Chiarlo för samma utveckling som sin älskade hemtrakt, Piemonte. Från att ha varit ett rustikt och agrart område, har Piemonte seglat upp som det allra mest intressanta, spännande, kvalitetsmedvetna och eleganta av alla vinområden i Italien.

Ytterligare en del i Michele Chiarlos strategi för framtiden var sökandet efter de bästa vingårdarna i de områden där han gör vin. En av de absolut finaste vingårdarna är Fornace di Tassarolo I regionen Rovereto i Gavi, ett litet fält som planterades 1910 och som kanske ger den finaste Gavi man kan hitta.

Ett annat exempel är en del av berömda barololäget Cannubi, där Michele Chiarlo, med hjälp av mycket arbete och pengar, terrasserat en hiskeligt brant del av vingården, en del som aldrig tidigare odlats.

År 1995 köpte Michele Chiarlo Azienda Agricola Aluffi i Castenuovo Calcea, ansedd som den vackraste och mest prestigefulla egendomen i hjärtat av Barbera d”Asti. I och med förvärvet fick han tillgång till två superba vingårdar: La Court och Il Castello. Tillsammans växer här områdets finaste barberadruvor på sammanlagt över 20 hektar.

Michele Chiarlo och Giuseppina är än idag verksamma och Micheles vakande öga vilar över varenda del i odlingen och produktionen. Sönerna Stefano, som sköter vinproduktionen och Alberto som sköter marknadsföringen, är i stort ansvariga för den dagliga driften, men Michele håller i styråran.

Sedan några år tillbaka odlar Michele Chiarlo, som så många familjeegendomar, sina druvor hållbart. Tanken är att jordarna ska vara mer levande, odlandet naturligt och landskapet, uppbrutet av gröna öar, ska vara rikare då det är dags för nya generationer att ta vid.

Michele Chiarlos viner är eftersökta och hamnar ofta på listor över världens 100 bästa viner. I Sverige är vi mest bekanta med moscatovinet Nivole, som förmodligen är det dessertvin som oftast förekommer i tidningarnas vintips till desserter.

Själva tycker familjen Chiarlo att det är ett vin som ska serveras väl kylt som kvällens allra sista vin, eller som en gomrensare mellan fisk- och kötträtt på en meny.

Med ett 20-tal viner i produktion har Michele Chiarlo något exceptionellt att bjuda på till alla tänkbara maträtter.

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.