Din beställning har lagts till i varukorgen!

Till kassan Jag vill handla mer
White Guide
In English En français

Wwe. Dr. H. Thanisch Erben Müller-Burggraef

Thanisch

Barbara Rundquist-Müller, hennes man Erik Rundquist och oenologen Maximilian Ferger på Dr Thanisch, har alla tre den förnämliga uppgiften att ta hand om Tysklands mest berömda terroir.

Bernkasteler Doctor är den vingård i Tyskland som kommer närmast samma lyskraft som Romanée-Conti i Bourgogne. Och Dr Thanisch är det namn som för alltid är förknippat med den berömda vingården.

Som alla berömda vingårdar har den en legend. På 1300-talet blev kurfursten Boemond II av Trier febersjuk i Bernkastel. Ingen av hans berömda läkare kunde bota honom så han fick ett glas av byns bästa vin och tillfrisknade helt. Han kallade på ägaren och sa att vingården skulle heta Berncasteler Doctor, eftersom det var den som var den bästa läkaren.

Internationellt skapade Dr Hugo Thanisch vingårdens renommé, bland annat då en flaska 1921 Berncasteler Doctor ropades in för den då svindlande summan av 11 200 DM – ett rekord för tyska viner.

Vingodset på 12 hektar delades 1986 i lika delar, varav Barbara Rundquist-Müller ärvde och äger idag ena halvan under namnet Weingut Wwe. Dr. H. Thanisch Erben Müller-Burggraef.

Barbara och Erik äger idag totalt 16 hektar rieslingvingårdar runt den pittoreska staden Bernkastel vid Mosel. Samtliga vingårdar har en lutning på 60° och vinstockarna står i varierande arter av skiffer. Bland ägorna hittar man idel berömda namn som Berncasteler Doctor, Bernkasteler Badstube, Bernkasteler Graben, Bernkasteler Lay, Brauneberger Juffer-Sonnenuhr, Graacher Himmelreich och Wehlener Sonnenuhr.

Medan den ena är konventionellt odlad strävar Barbara och Erik efter att bli ekologiskt certifierade. Idag används inga bekämpningsmedel mot ogräs och insekter och ingen konstgödsel. Deras arbete har redan belönats med ett medlemskap i organisationen Fair’n Green, som tar premierar såväl hållbarhet som respekt för både miljö och människor.

Vinifieringen sker uteslutande med naturlig jäst, vilket innebär att de torra vinerna tar lång tid på sig innan de är utjästa – ibland upp till ett år.

–      Vi är övertygade om att den långsamma jäsningen och det faktum att vi inte använder tillsatser vid vinifieringen innebär att vi på bästa sätt kan ge vinerna en möjlighet att visa upp sitt nobla ursprung, säger Barbara Rundquist-Müller.

Om cookies

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Den innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies, kakor. Vissa cookies är nödvändiga för att wardwines.se ska fungera och de har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. På denna webbplats används även cookies för att du som besökare ska få en bättre användarupplevelse. Du behöver därför tillåta lagring av cookies på din dator för att kunna använda webbplatsen på det sätt vi avsett.