Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du slutför din beställning till närmaste butik eller för hemleverans.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
champagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
loire

Loire

Loire är Frankrikes tredje största vinområde och också regionen med störst mångfald av viner. Här finns allt från torrt till sött på den vita sidan, mjukt och stramt rött, rosévin samt mousserande vin gjort på traditionellt vis.

Geografi
Med sina 100 mil är Loire Frankrikes längsta flod och den med flest vindistrikt utmed stränderna. Den tar sin början i Centralmassivet, väster om Rhônedalen och Bourgogne, och rinner först norrut, för att sedan vika av i västlig riktning mot Biscayabukten och mynna ut nära Nantes.

Historia
Vin tros ha odlats i Loire i flera tusen år och som vanligt var romarna först på plats. Loirefloden var tidigt en pulsåder för handel och transporter och vinets första blomstringsperiod var redan under medeltiden. På 1600-talet introducerade holländska immigranter nya vinstilar och metoder och gjorde de vita vinerna från Loire populära. Senare attraherades frankiska kungar och aristokrater av det vackra området där de uppförde slott och anlade vinodlingar. Fram till franska revolutionen blomstrade vinodlingen, men under oroligheterna förstördes många slott och vingårdar. I modern tid kom handeln med det relativt närliggande Paris att spela en allt större roll.

Utvalt från Loire & Henri Bourgeois

Server Render

Klimat och jordmån
Klimatet i Loire varierar från ett mildare och fuktigare kustklimat i väster men blir successivt mer kontinentalt, med varmare och torrare somrar, ju längre uppför floden man kommer. Loire ligger nära den nordliga gränsen för vinodling med ibland besvärliga väderförhållanden där hagel, frost och plötsliga skyfall är orosmoment. Loire är ett stort område med skiftande jordmåner. Ju närmare Atlantkusten man kommer desto vanligare är sand och granitjordar. I Anjou och Touraines dominerar grusjordar medan områdena längst i öster präglas av kalk, krita och lera. Vissa appellationer har särpräglade jordarter som Pouilly-Fumé som domineras av flinta och Sancerre som har stort inslag av märgel och kalk.

Viktiga appellationer
Vindistriktet Loire delas in i fyra underregioner. Längst i väster ligger Nantais där den viktigaste appellationen är Muscadet-Sèvre-et-Maine. I Anjou-Saumur görs några av Frankrikes mest intressanta viner i appellationer som t.ex. Savennières och Coteaux du Layon. Anjou är annars mest känt för rosévin, medan Saumur stoltserar med bra mousserande viner. Rött vin från Anjou-Villages och Saumur-Champigny är på stark frammarsch. Touraine gör bra Sauvignon Blanc, men de mest kända vinerna är de vita från Vouvray och de röda från Bourgueil, St Nicolas-de-Bourgeuil och Chinon. I övre Loire, längst i öster ligger de berömda Pouilly-Fumé och Sancerre.

Druvor
Bland de gröna druvsorterna märks framför allt Chenin Blanc, Sauvignon Blanc och Melon de Bourgogne (Muscadet). Främst bland de blå druvorna är Cabernet Franc, som ibland kallas breton, men här odlas också Gamay och Pinot Noir.