Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du slutför din beställning till närmaste butik eller för hemleverans.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
champagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Friuli Venezia Giulia

Friuli

Vinregionen Friuli Venezia Giulia, eller kort och gott Friuli, ligger i Italiens nordöstra hörn. Det är på många sätt är en annorlunda del av Italien, som känns mer centraleuropeisk än sydeuropeisk. Området är mest känt för sina friska och fruktiga vita viner som är bland de bästa i Italien.

Geografi / allmänt
Friuli ligger i Italiens nordöstra hörn och gränsar mot Veneto, Österrike, Slovenien och Adriatiska havet. 63 procent av vinproduktionen är vita viner, och regionen domineras av småodlare med kvalitetsinriktning. Regionens bättre viner kommer från Colli Orientali och Collio på kullarna mot Slovenien.

Utvalt från Friuli & Ventien

Server Render

Historia
Vinodlingen har en mer än 2000 år gammal historia i regionen, tack vare de romerska legionärerna. År 53 anlade Julius Ceasar staden Forum Julii (idag Cividale), varifrån namnet Friuli härstammar. Området har allt sedan romartiden varit en korsväg för såväl erövrare som handel och kultur. Efter flera sekel av invasioner och strider så var det under medeltiden benediktinermunkar, inte minst klostret i Rosazzo, som var drivande i återuppbyggnaden av jordbruket, framförallt odlingen av vin och oliver. Efter att ha kontrollerats av både lombarder och påvedömet var Friuli sedan under lång tid en del av det Österrisk-Ungerska kejsardömet. Efter första världskrigets slut blev regionen slutligen helt italiensk, men den östra gränsen var fortsatt omtvistad och gränsstaden Gorizia beskrevs som södra Europas Berlin.

Klimat och jordmån
Klimatet är mestadels kontinentalt, med svala vintrar och torra, varma somrar, men påverkas av Adriatiska havet i söder och skyddas från nordliga vindar av utlöpare från Alperna. I den västra, plattare delen råder det ett något varmare klimat, mer lämpligt för röda viner. I öster mot den slovenska gränsen ligger de bästa odlingarna på terasserade sluttningar med god solexponering. Här råder det större temperaturskillnader mellan natt och dag luftströmmar mellan Alperna och det Adriatiska havet skapar ett gynnsamt mikroklimat friska vita viner. Än mer utmärkande i de östra delarna är den unika jordmånen som kallas ”ponca”. Det är en komplex järn- och kalkrik blandning som kan jämföras med den skifferliknande galestro som förekommer i Toscana.

Druvor
I regionen odlas många olika druvor varav ungefär hälften är specifika för Friuli.
Några av de mer kända och mest intressanta är de gröna druvorna Friulano, Ribolla Gialla, Verduzzo, Picolit samt de blåa druvorna Refosco och Schioppettino. Här odlas också många internationella druvor, t.ex. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot med flera.