Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Umbrien

Umbrien

Området som kallats både Italiens gröna hjärta och Toscanas okända lillebror. Här är minst lika vackert om inte lummigare och grönare, maten är underbar och sevärdheterna otaliga. För att inte tala om vinerna som kan vara några av de mest underskattade i Italien.

Italiens gröna hjärta

Umbrien är en region i mellersta Italien som höjer sig i öster mot Apenninerna och genomflyts av övre Tibern. Det är landets enda region som varken har någon kuststräcka eller gränsar till något annat land. Regionens grannar är Toscana i norr, Marche i norr och Lazio i väster. Området ligger ca 2 timmars bilresa från Rom. Umbrien är landets fjärde minsta vinregion och producerar endast en tredjedel så mycket som grannen Toscana.

Utvalda viner från Umbrien

Server Render

Umbriens vinhistoria

Liksom i Toscana har många folkslag har haft inflytande politiskt och kulturellt. Etruskerna och det lokala folkslaget umbrierna planterade vin här redan för 3000 år sedan. Namnet Umbria kommer av det grekiska ordet Ombrikoi (regn) vilket antyder att även grekerna har haft ett visst inflytande. Under medeltiden var det de benediktinska munkarna som spelade huvudrollen. Umbriens moderna framgångssaga skedde på 1960-talet på Giorgio Lungarotti satsade på kvalitet och skapade det legendariska vinet Rubesco. Familjen är en av regions ledande producenter än idag.

Klimat och jordmån

Regionens klimat är i stort sett likt det i Toscanas inland med kalla regniga vintrar och torrt och soligt väder under sommarmånaderna. Landskapet karaktäriseras av kullar och närheten till bergen och de flesta vingårdarna är planterade på hög höjd för att utnyttja temperaturskillnaden mellan dag och natt. Jordmånen är varierad men domineras av kalkhaltig lera och sandjordar som har egenskapen att lagra vinters regnvatten djupt i marken och på så vis har rankorna tillgång till vatten under den torra sommaren och kan undvika stress.

Viktiga appellationer

Umbria har två DOCG- och 13 DOC-områden. Historiskt har det mest kända distriktet varit Orvieto som är ett av Italiens mest kända vita viner. På senare år är det dock framförallt de röda vinerna från Torgiano och Montefalco som hyllas. Torgiano var Umbriens första DOC och ligger centralt i regionen, direkt sydost om huvudorten Perugia. Här görs Sangiovesebaserade viner som brukar jämföras med Chianti. Den högre kvaliteten Torgiano Riserva är en DOCG. I Montefalco är det vinerna på den lokala Sagrantino-druvan som har DOCG-märkning medan Montefalco Rosso som är en blandning av Sangiovese och Sagrantino är en DOC.

Druvor osm trivs här

I regionen produceras det ungefär lika mycket vitt (46%) som rött vin (54%). Den vanligaste gröna druvan är Grechetto som är basen i Orvieto tillsammans med Malvasia och Trebbiano. En annan grön druva av stort intresse är Trebbiano Spoletino som är en historisk druvsort som återupptäckts och ger viner av hög kvalitet. Den huvudsakliga druvan för röda viner är Sangiovese tillsammans med Canaiolo och Sagrantino. Utöver dessa odlas också en relativt stor andel av internationella druvsorter som Chardonnay, Merlot och Cabernet Sauvignon.

Mer vinspiration

Server Render