Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Valle d'Aosta

Aosta

I den lilla bergiga alpregionen Valle d'Aosta, som i första hand är känd för sina fina skidorter, görs små kvantiteter av både italienska, franska och schweiziska druvsorter. Det mesta konsumeras lokalt, men vinerna vinner allt mer rykte internationellt.

Utvalda viner från Aostadalen

Geografi

Valle d’Aosta ligger vid Alperna i den nordvästra delen av Italien och gränsar mot Frankrike, Schweiz och regionen Piemonte. Det är Italiens minsta vinregion och här finns några av de högst liggande vingårdarna i Europa, med Mont Blanc och Matterhorn i bakgrunden. Vinodlingarna ligger på terrasser på sluttningarna längs floden Dora Baltea, från Savoie i Frankrike i nordväst till Piemonte i sydöst.

Klimat och jordmån

Klimatet i området är i huvudsak alpint, men de skyddade dalgångarna ligger i regnskugga och här är klimatet kontinentalt med varma och torra somrar. Nätterna är dock svala och de stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt bidrar till druvornas fräschör. Tack vare det varma vädret sker skörden normalt i början av september. Vingårdarna ligger i branta sluttningar i jordmåner med mycket sand och ett ökande inslag av lera och grus närmare floden.

Viktiga appellationer

Här finns bara en DOC; Valle d’Aosta med sju olika underområden eller byar som har rätt att sätta ut sitt namn på etiketten: Morgex et la Salle, Enfer d’Anvier, Torette, Nus, Chambave, Arnad-Montjavat och Donnaz. Generellt är dalgången uppdelad i tre delar: den övre delen Valdigne, Valle Centrale och den nedre delen Bassa Valle.

Druvor som trivs i det svala klimatet

Den viktigaste lokala druvan är den blåskaliga Petit Rouge som ofta utgör basen i de röda vinerna. Andra lokala druvor är Vien de Nus, Fumin och Picotendro som är den lokala klonen av Nebbiolo. Viktiga lokala gröna druvor är t.ex. Prié Blanc (Blanc de Morgex) och Malvoisie. Här hittar du också en stor mängd kända druvor från de närliggande distrikten: Pinot Noir, Gamay, Dolcetto, Freisa, Chardonnay, Müller-Thurgau och Petite Arvine.

Mer vinspiration

Server Render