Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
AVA Monterey

Monterey

Namnet Monterey är kanske för många mer förknippat med John Steinbeck och sardinfabrikerna längs Cannery Row, golfbanan Pebble Beach, Highway 1 och Big Sur eller att Clint Eastwood var borgmästare i närliggande Carmel. Det är lätt att glömma att det också är ett vinområde med perfekta förutsättningar att odla druvor av högsta kvalitet.

Geografi

Monterey County är en del av den större vinregionen Central Coast, och ligger ca 2 timmar söder om San Fransisco längs den vackra kustvägen Highway 1 på väg mot Santa Barbara. Det här är en av Kaliforniens största vinregioner och omfattar drygt 16 000 hektar.

Regionens historia

Motorvägen genom Central Coast går längs den gamla kungavägen ”Camino Real” där Fransiskanermunkarna drog norrut och planterade de första vinstockarna för ca 200 år sedan. Men det var inte förrän i början av 1960-talet som potentialen att odla vin här upptäcktes till fullo. 1960 publicerade professor A.J. Winkler, från vinuniversitetet University of California i Davis, en rapport som klassificerade druvodlingsområdena efter klimat. Monterey County klassificerades som region I och II, jämförbart med premiumregionerna Napa, Sonoma, Bourgogne och Bordeaux. Denna upptäckt kom vid en lämplig tidpunkt, då efterfrågan på kvalitetsvin hade ökat stadigt och etablerade vingårdar hade börjat söka nya marker för att kunna expandera sina vingårdar. Monterey fick sin AVA 1983.

Server Render

Klimat och jordmån

Monterey är en stor AVA som rymmer många mikroklimat och jordmåner. Området har ett nästan idealiskt klimat för att odla druvor, utan för höga temperaturer men med tillräckligt många varma dagar och en låg risk för frost och skadliga regn vid fel tidpunkt.

Vingårdarna ligger mellan Gabilanbergen och Sierra de Salinas som fungerar som en naturlig ”tratt” och leder in sval luft och dimma från Monterey Bay, vilket tempererar klimatet och skapar en längre växtsäsong. Vinrankorna brukar börja producera knoppar två veckor tidigare än i andra regioner och skörden börjar vanligtvis två veckor senare än på andra ställen. Växtsäsongen är alltså ungefär en månad längre i Monterey vilket gör att aromerna utvecklas bättre och förklarar vinernas karaktäristiska smakintensitet. Ju längre in i landet och ju längre söderut desto varmare och torrare blir klimatet. Generellt behöver konstbevattning användas i vingårdarna. Den huvudsakliga jordmånen är loam, dvs lerbaserade jordar.

Druvor

Den viktigaste druvan är Chardonnay som står för mer än 50% av arealen och odlas i hela området. I de svalare delarna närmast kusten odlas främst Pinot Noir, Riesling och Sauvignon Blanc. I de varmare delarna inåt landet odlas också Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah och Zinfandel.

Mer vinspiration

Server Render