Washington State är en relativt ung, men mycket snabbt växande, vinregion. De röda vinerna från distrikten Yakima och Walla Walla Valley tävlar med de bästa från Kalifornien i kvalitet, men vinner i prisvärdhet.
Delstaten Washington State ligger i det nordvästra hörnet av USA i en region som kallas Pacific Northwest. Vinodling har blivit den snabbast växande jordbrukssektorn i staten. Washington är den näst största producenten av kvalitetsvin i USA, men producerar bara 5% av det som produceras hos ettan Kalifornien.
Första vinodlingen gjordes 1825 i Fort Vancouver som låg utmed Columbiafloden, och vinodlingarna spred sig sedan vidare. Den stora förändringen kom på 1960-talet då några universitetsprofessorer hittade viniferadruvor i Yakima Valley och grundade en liten vingård. Till sin hjälp hade de den kultförklarade vinmakaren Andre Tchelistcheff, som ses som fadern till USA:s moderna vinindustri. Vindistrikten i Columbia Valley har utvecklat i snabb takt och idag finns ca 900 producenter och Washington Wine Commission räknar med att det tillkommer en ny producent vart 15:e dag.
Delstaten visar upp två tydliga klimattyper. Området väster om Cascade-bergen har ett tydligt maritimt klimat som är milt och fuktigt året om. I de östra delarna, där de främsta vinerna odlas, är klimatet väsentligt torrare och vissa delar halvöken. Därför är konstbevattning en förutsättning för vinodling. Floder som t.ex. Walla Walla och Yakima hjälper till att moderera klimatet, inte minst under potentiellt stränga vintrar. Jordmånen består huvudsakligen av sand och lera. Vinlusen trivs inte särskilt bra så många vingårdar växer på oympade stockar.
Washington har två större vinodlingsområden; Puget Sound längs kusten nära Vancouver och Columbia Valley öster om Cascade-bergen. Det senare inkluderar de mest kända distrikten Yakima Valley och Walla Walla Valley samt mindre distrikt som bl.a. Rattlesnake Hills, Red Mountain och Wahluke Slope
Det odlas mer än 30 olika druvsorter i delstaten och majoriteten är blå. Den viktigaste är Cabernet Sauvignon med Merlot strax efter, Syrah på tredje plats och därefter Cabernet Franc. Bland de gröna är Riesling och Chardonnay de mest odlade, men även Pinot Gris, Sauvignon Blanc och Gewürztraminer förekommer.
Mer vinspiration