Elegant och fylligt med inslag av tropisk frukt, grön mango och salvia med lätta och balanserade inslag från ekfaten. Vinet har en fin struktur, medelhög syra och en fruktig och lång eftersmak.
Chardonnay-druvorna odlas på sluttningarna i vingården Brufa hillside som består av ett djupt lager kalksten. Efter skörd för hand jäster druvmusten i barriquer, varefter den förblir i barrique på sin jästfällning i 6 månader med periodiskt "bâtonnage". Därefter tappas vinet på flaska och lagras i vinhusets svala vinkällare till det släpps till försäljning. Namnet påminner om den latinska termen för guld "aurum" och kopplar till vinets färgnyans och smakkoncentration.
Servera till en krämig risotto med tryffel, svamp eller grönsaker och mycket ost. Även gott till rätter med fisk eller ljust kött och smakrika tillbehör. En mellanlagrad ost på ostbrickan är också utmärkt till!
Serveringstemperatur: 14-16° C.
Om producenten
Lungarotti grundades i början av 1960-talet av Giorgio Lungarotti. Som de flesta andra bönder hade han ett blandjordbruk, men valde att satsa på vin och att buteljera sitt eget vin. Familjeföretaget har varit en av de mest drivande för tillverkningen av kvalitetsvin i Umbrien med legendariska viner som Rubesco och Vigna Monticchio.
Hållbarhet
Vinhuset Lungarotti har alltid arbetat hållbart och med stor omsorg för marken de brukar, både i vingårdarna och i vineriet. Redan 2018 VIVA-certifierades Torgiano Estate som en av de första i Italien. VIVA är en viktig certifiering för att visa på det hållbarhetsarbete som görs med respekt för miljön.
Elegant och fylligt med inslag av tropisk frukt, grön mango och salvia med lätta och balanserade inslag från ekfaten. Vinet har en fin struktur, medelhög syra och en fruktig och lång eftersmak.
Chardonnay-druvorna odlas på sluttningarna i vingården Brufa hillside som består av ett djupt lager kalksten. Efter skörd för hand jäster druvmusten i barriquer, varefter den förblir i barrique på sin jästfällning i 6 månader med periodiskt "bâtonnage". Därefter tappas vinet på flaska och lagras i vinhusets svala vinkällare till det släpps till försäljning. Namnet påminner om den latinska termen för guld "aurum" och kopplar till vinets färgnyans och smakkoncentration.
Servera till en krämig risotto med tryffel, svamp eller grönsaker och mycket ost. Även gott till rätter med fisk eller ljust kött och smakrika tillbehör. En mellanlagrad ost på ostbrickan är också utmärkt till!
Serveringstemperatur: 14-16° C.
Server Render
Familjen bakom vinhuset Lungarotti.
Om producenten
Lungarotti grundades i början av 1960-talet av Giorgio Lungarotti. Som de flesta andra bönder hade han ett blandjordbruk, men valde att satsa på vin och att buteljera sitt eget vin. Familjeföretaget har varit en av de mest drivande för tillverkningen av kvalitetsvin i Umbrien med legendariska viner som Rubesco och Vigna Monticchio.
Hållbarhet
Vinhuset Lungarotti har alltid arbetat hållbart och med stor omsorg för marken de brukar, både i vingårdarna och i vineriet. Redan 2018 VIVA-certifierades Torgiano Estate som en av de första i Italien. VIVA är en viktig certifiering för att visa på det hållbarhetsarbete som görs med respekt för miljön.
Mer vinspiration