Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Apulien eller puglia

Apulien

Puglia ligger i sydligaste Italien och har med sitt varma medelhavsklimat många soltimmar en idealisk miljö för att odla vin, speciellt röda av det lite kraftfullare slaget. Puglia kallas därför ibland för "italiens klack" på grund av sitt läge och är Italiens svar på Nya Världen.

Geografi

Den långsmala regionen ligger i det sydöstra hörnet av Italien, som klacken på den italienska stöveln. Längst i norr skjuter halvön Gargano ut i det Adriatiska havet, och i söder pekar halvön Salento ut i den del av Medelhavet som kallas för Joniska havet. Det är den näst mest produktiva vinregionen i Italien, men också känt för andra jordbruksprodukter som vete, oliver och tomater och sitt fiske.

Historia

Här har man gjort viner sedan urminnes tider men tack vare den bördiga jorden har kvantitet länge fått gå före kvalitet. Regionens viner har haft ett dåligt rykte, med fokus på bulkviner som använts som förstärkning av viner från andra regioner. Men trenden har vänt, och vinerna härifrån blir allt bättre med tydligare identitet.

Utvalda viner från Apulien/Puglia
Ekologisk
Hållbar
Marchesi AntinoriTormaresca Chardonnay
Italy
139 Sek
Marchesi AntinoriNeprica Primitivo
Italy
139 Sek

Klimatet och jordmånen

Klimatet i Puglia är känt för att ha torr värme men en mycket bördig jord. Tack vare att området omges av Medelhavet på tre sidor blåser en konstant bris som kyler vingårdarna speciellt under sommarmånaderna och ger goda förutsättningar för vinodling. Jordmånen domineras av vulkanisk tuff och kalk från gammal havsbotten med inslag av ostron- och snäckskal.

Viktiga appellationer

De flesta vinerna härifrån säljs under beteckningen IGT Puglia. I regionen finns dock fyra DOCG viner samt 28 DOC, och siffran förväntas att öka. De mest kända appellationerna är främst förknippade med smakrika rödviner: Castel del Monte, Salice Salentino, Manduria, Gioia del Colle och Copertino.

Druvor som trivs här

Hela 80 procent av arealen är planterade med röda druvor. De viktigaste i både kvantitet och kvalitet är Negroamaro, Primitivo och Nero di Troia. Andra intressanta druvor är Malvasia Nera, Aleatico och Bombino Nero. Några av de mer intressanta vita druvsorterna är Bombino Bianco, Greco, Fiano, Falanghina och Verdeca.

Mer vinspiration

Server Render