Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner

Portugal

Portugal är ett mångsidigt vinland, med ett enormt urval av lokala druvsorter som inte odlas någon annanstans i världen. Historiskt har Portugal på många sätt varit ett lite isolerat hörn av Europa, och det är egentligen bara starkvinerna portvin och madeira som varit kända.

Numera är Portugal ett hett resmål vilket gjort att många också fått upp ögonen för deras fantastiska mångfald av viner som kombinerar gamla traditioner med nytänkande.

Historia

Århundraden av osämja med grannlandet Spanien resulterade i blockerade landsvägar och tvingade portugiserna att utveckla handel sjövägen med länder som t.ex. England, ett förhållande som haft ett avgörande inflytande för utvecklingen av starkviner som port och madeira. Inte minst märks denna koppling när man tittar på de mest kända portvinshusen som i många fall har engelska familjenamn, som t.ex. Graham’s.

Under en stor del att 1900-talet var Portugal en diktatur, vilket gjorde landet relativt isolerat och många inhemska traditioner och druvsorter bevarades. Det sågs länge som ett problem men är nu en av landets främsta konkurrensfördelar. En ny era tog sin början när Portugal gick med i EU 1986 och fick medel att modernisera vinnäringen, ett arbete som intensifierades under 1990-talet.

Utvalt från Portugal

Server Render

Klimat & regioner

Det är lätt att tänka att Portugal är ett medelhavsland men det enda hav som påverkar klimatet är Atlanten. Golfströmmen möter dessutom Europa strax norr om Portugal vilket innebär att vattnet vid den portugisiska kusten är kallare än i övriga Sydeuropa, vilket i sin tur får konsekvenser för vinerna. Bergen i hela norra halvan av landet och i de sydligaste delarna skapar dessutom förutsättningar för mer nederbörd. Både kyla och regn ger i allmänhet friskare viner med högre syra.

I norra delen av landet hittar vi de mest kända distrikten som Vinho Verde, Douro, Dao och Bairrada. Det till ytan största distriktet är Alentejo i sydöstra Portugal som täcker nästan en tredjedel av landets yta. I södra delen hittar vi också distrikten Tejo, Lisboa och Setúbal. Slutligen får vi inte glömma atlantön Madeira som producerar fantastiska starkviner som bär öns namn.

Aktuella druvor

Portugal sägs vara det land i världen som har flest antal druvsorter, åtminstone 300 stycken. Alla sorter har ännu inte identifierats och kartläggningen försvåras av att många druvor har lokala namn och det tar tid att identifiera dem säkert.

Till de krispiga vita vinerna från Vinho Verde används druvor som t.ex. Alvarinho och Loureiro. Andra intressanta gröna druvor är t.ex. Viosinho i Douro, Encruzado i Dao och Arinto som odlas över hela landet. Bland de mest utbredda blå druvorna märks Touriga Nacional som odlas i alla regioner.

I Douro får den sällskap av bl.a. Tinta Roriz (tempranillo) och Touriga Franca vilka utgör basen för både portvin och rött vin. I Dao och Bairrada hittar vi den spännande druvan Baga och i Alentejo återkommer Tempranillo under namnet Aragonez. Andra viktiga blå druvor i den södra delen av landet är Trincadeira, Castelão och Alicante Bouschet.

“Unikt, prisvärt och förvånansvärt okänt. Jo, vinet från Portugal står i en klass för sig.” Johan Franco Cereceda, Vinliv.se

Upptäck mer från Portugal

Server Render