Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner

Nya Zeeland

Nya Zeeland är ett ungt vinland som har gjort rekordsnabb karriär. De senaste årtiondena har landet gjort sig känt för kvalitet, innovation och hållbarhet. Mest känt är Nya Zeeland för sina vita viner på druvan Sauvignon Blanc och även de röda viner av Pinot Noir har rönt stor uppmärksamhet och vissa vinkännare anser att landet är på väg att bli bland de bästa vinländerna i världen.

Nya Zeelands vinhistoria

Vin har odlats på Nya Zeeland sedan 1819, men under de senaste decennierna har utvecklingen gått mycket snabbt. På 1960-talet fanns endast 400 hektar planterade, men idag är den siffran nästan 40 000 hektar, dvs hela 100 gånger mer på dryga 50 år. I Marlborough, det viktigaste vindistriktet i landet, planterades de första vinstockarna så sent som 1973. Det faktum att Nya Zeelands vinindustri är så ung innebär att man redan från början anammat modern teknik i vinproduktionen och kunnat satsa på kvalitet.

Klimatet

Både Nordön och Sydön domineras av höga bergskedjor som utgör regn- och vindskydd för många områden. Majoriteten av vindistrikten ligger vid de svala kustområdena på den östra kusten för att komma bort från de kraftiga vindarna från havet. Det maritima klimatet omfattar alla vinregioner med undantag för det kontinentala Otago. Grovt förenklat kan man säga att Sydön är svalare och att odlingarna i princip endast består av gröna druvsorter samt Pinot Noir, medan Nordön tillåter druvsorter som kräver mer sol som t.ex. Cabernet Sauvignon och Syrah.

Utvalda viner från Nya Zeeland
Hållbar
Ekologisk
Clos HenriClos Henri Sauvignon Blanc
New Zealand
189 Sek
Hållbar
Ekologisk
Clos HenriClos Henri Pinot Noir
New Zealand
239 Sek

Kända vindistrikt

Nya Zeeland är uppdelat i tolv distrikt: sju på Nordön och fem på Sydön. Hawke’s Bay är det näst största distriktet, och det äldsta och viktigaste på Nordön. Området har ofta flest soltimmar i landet och är främst känt för sina röda viner av de klassiska bordeauxdruvorna. Wairarapa inkluderar det mer kända Martinborough, vilka är kända som ett av de bästa ursprungen för Pinot Noir. Nya Zeelands största och mest kända distrikt är Marlborough, beläget på Sydöns nordöstra del och står för majoriteten av Nya Zeelands vinexport, främst av distriktets överlägset mest planterade druvsort; Sauvignon Blanc.
Central Otago är ett av världens sydligaste vinområden, och är det enda av Nya Zeelands distrikt som har ett kontinentalt klimat. Området har i första hand blivit berömt för sin Pinot Noir. Andra intressanta områden är Gisborne, Nelson och Canterbury.

Druvor som trivs här

Bland de gröna druvorna dominerar Sauvignon Blanc stort. Området Marlborough har skapat en helt egen skola med en krispig och aromatisk stil som gjort succé runt om i världen. Druvan står för hela 70% av vinexporten. Chardonnay och aromatiska druvor som Riesling och Pinot Gris förekommer också. Den viktigaste blå druvan är Pinot Noir som ger drygt 50% av de röda vinerna. Andra blå druvor som odlas är Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah.

Mer vinspiration

Server Render