Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner

Frankrike

I Frankrike är vinet en del av landets historia, kultur och traditioner. Historiskt är det världens viktigaste vinland och har kommit att bli en förebild för vinproducenter över hela världen. Inget annat land har samma bredd på den absoluta toppnivån, och i stort sett samtliga berömda vintyper har sitt ursprung i Frankrike. Det är svårt att sammanfatta landets betydelse, och respektive region får nästan studeras som ”länder” i sig själva.

Historia

Vin har producerats i Frankrike i över 2 500 år. Kelterna kan ha varit först, men tydligare spår finns efter grekerna som började odla vin i större omfattning runt staden Marseille på 600-talet f. Kr. och spred vinet västerut och uppför Rhônefloden. Annars var det Julius Caesars legionärer som stod för spridningen av vin till övriga Frankrike, och många av de klassiska vinregionerna etablerades av romare från första århundradet e.Kr. och ett par hundra år framåt. De lade grunden till vad som skulle bli ett av världens största vinområden – Languedoc-Roussillon, och satte betydande avtryck i Bordeaux och Champagne och utforskade vinodlingens möjligheter utmed floder som Loire och Rhône.

Utvalt från Frankrike

Server Render

Klimat

De franska vindistrikten kan delas in i tre olika klimatzoner: i den maritima zonen som sträcker sig från Loire ner till Bordeaux längs Atlantkusten, hjälper Golfströmmen till att temperera de relativt nordliga distrikten. Övriga zoner är det varmare medelhavsklimatet runt Languedoc-Roussillon, Provence och Rhônedalen samt det strängare kontinentala klimatet i Bourgogne, Alsace och Champagne. Klimat och jordmån varierar kraftigt från region till region och även inom de olika regionerna. Dessa skillnader har också lett till att de druvsorter som används och de vinstilar som produceras skiljer sig mellan de olika regionerna, och tillsammans med de varierade topografiska förhållandena finns förutsättningar för så gott som alla typer och stilar av vin.

Vindistrikt

Att studera Frankrikes vinkarta är ungefär som att läsa en vinlista på en stjärnkrog. Här ryms de unika mousserande vinerna från Champagne, klassiska vitvinsregioner som Alsace, Bourgogne och Loire där appellationer som Sancerre och Chablis sticker ut lite extra. Provence representeras med sina karaktäristiskt ljusa roséviner. På rödvinssidan hittar vi idel ädel vinadel: elegant Pinot Noir från Bourgogne som får sällskap av kryddiga viner från Rhône, kända slott i Bordeaux och uppstickare från Languedoc-Roussillon.

Druvornas ursprung

Flera av de klassiska druvorna har sitt ursprung i Frankrike, och många av dem står modell för vintyper som produceras över hela världen. De så kallade ädla druvsorterna ligger bakom de flesta av Frankrikes stora viner: de vita vinerna i Alsace görs av de aromatiska druvorna Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris och Muscat. I övre Loiredalen och distrikt som t.ex. Sancerre odlas Sauvignon Blanc medan Chenin Blanc ger både torra och söta viner längre västerut längs Loire.

Chardonnay och Pinot Noir ger de stora vinerna från Champagne och Bourgogne medan Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot ger de röda vinerna i Bordeaux och Sauvignon Blanc och Sémillon de vita. Syrah dominerar i norra Rhônedalen medan Grenache är huvuddruvan i södra Rhône och är även viktig i Languedoc-Roussillon och för de klassiska rosévinerna från Provence. Utöver dessa odlas det en mängd mindre vanliga druvor som ger fantastiska viner i sina respektive områden.

Upptäck viner från välkända vinhus i Frankrike

Server Render