Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner

Italien

Få länder kan visa upp ett så varierat vinutbud som Italien. Landets långsträckta geografi från erbjuder en enorm variation i klimat och geologi och därmed vinstilar. Varje liten del av landet bär fortfarande sina traditioner och historia och präglas av att det bara är 160 år sedan som landet skapades av en rad små hertigdömen.

Utvalda viner från Italien

Server Render

Italiens vinhistoria

Vin har odlats i Italien i närmare 3 000 år. Kunskapen om vinodling kom via grekerna från söder och etruskerna från norr. Romarna influerades av deras vinkulturer och utvecklade dem till sin egen. Efter det romerska rikets fall var Italien splittrat i flera riken och först år 1861 bildades det Italien vi känner idag, och spåren av denna mångfald lever kvar i vinerna, både smakmässigt och kulturellt.

Dagens vinland är till stora delar en produkt av utvecklingen efter de båda världskrigen då många vinodlingar låg i ruiner. Man var tvungna att starta om och vinodlarna började intressera sig mer för kvalitet än kvantitet. Detta är en utveckling som fortsatt idag och är grunden till vinindustrins framgångar.

Klimat i det långa landet

Söder om Alperna råder ett subalpint till kontinentalt klimat, medan södra delen av landet njuter av ett medelhavsklimat. Det soliga klimatet tempereras av svalkande brisar från Medelhavet som omger landet och öarna Sardinien och Sicilien. De stora bergskedjorna, Alperna och Apenninerna, erbjuder en mångfald av jordmånstyper och olika höjdlägen. De stora sjöarna i norr, främst Garda, och floder som Adige, Po, och Tibern har också en avgörande betydelse för både klimat och jordmån.

20 Vindistrikt

Det odlas vin i Italiens alla 20 regioner. Lite förenklat kan man dela upp landet i fyra delar. Den nordvästra delen innefattar Valle d’Aosta, Piemonte, Lombardiet och Ligurien. I den nordöstra hittar vi Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia och Veneto. Den centrala delen utgörs av Emilia Romagna, Toscana, Umbrien, Marche, Lazio, Abruzzo och Molise. Slutligen har vi den södra delen som utgörs av Kampanien, Apulien, Basilicata, Kalabrien samt öarna Sicilien och Sardinien.

De mest berömda regionerna är Piemonte med berömda viner som Barolo och Barbaresco, Toscana som är hem för appellationer som Chianti, Bolgheri och Montalcino, och Veneto där vi hittar bland annat Valpolicella med sina Amaroneviner och det populära mousserande vinet Prosecco. De bästa exemplen av torra, mousserande viner kommer från Trentino och Lombardiet. Sicilien och Apulien är de regioner som svarar för de största volymerna i landet.

Druvor som trivs

Italien har en rik skattkista av inhemska druvsorter men har också haft framgång med internationella druvor. I Piemonte i nordvästra Italien är den viktigaste druvan Nebbiolo, men Barbera, Dolcetto och Moscato har också en stor andel. De mousserande vinerna i norra Italien görs huvudsakligen av Chardonnay och Pinot Noir med undantag för Prosecco där druvan heter Glera. Vinerna från Veneto och Valpolicella är baserade på Corvina. I mellersta Italien dominerar Sangiovese i bl.a. Toscana och Umbrien medan Montepulciano spelar huvudrollen i Marche och Abruzzo.

I södra delen av Italien har många av druvorna anor från det antika Grekland. Några av de viktigaste är Aglianico i Kampanien, Primitivo i Apulien och Nero d’Avola på Sicilien. Utöver dessa odlas det en stor mängd andra druvor som ger fantastiska viner i sina respektive områden.

Mer vinspiration

Server Render