Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner

Spanien

Spanien har världens största vinodlingsareal och är världens tredje största vinproducerande land. Med en rik historia och influenser från olika kulturer är det ett av de mer mångfacetterade och just nu det mest spännande!

Här har vinet länge förknippats med traditionstyngda namn som Rioja, Cava och sherry. Tack vare nytänkande och moderna metoder visar dessa och fler regioner idag upp nya och mer moderna vinstilar.

Spaniens vinhistoria

Vinhistorien i Spanien går tillbaka minst 3000 år och har påverkats av flera kulturer. Fenicierna tog med sig vinstockar till nuvarande Andalusien, och romarna utvecklade nya metoder för arbetet i vingårdarna. Vinkulturen överlevde sedan den moriska överhögheten som varade under nästan 800 år.

Vinlusens framfart på 1800-talet kom relativt sent till Spanien och Rioja och Navarra fick hjälp av vinmakare från det närliggande Bordeaux, som bl.a. införde lagringen på små ekfat. Större delen av 1900-talet var ett svårt århundrade som präglades av inbördeskrig och diktatur. Den demokratiska processen, reviderade vinlagar och en växande export har resulterat i en kvalitetsutveckling som förändrat den spanska vinproduktionen i grunden.

Utvalda viner från Spanien

Server Render

Klimatet på Iberiska halvön

Vore det inte för skyddande bergskedjor och förhållandevis högt belägna vingårdar så hade det spanska klimatet på många ställen varit för varmt för vinodling. Men kombinationen av sydliga breddgrader och den höga höjden gör att Spanien är så nära man kan komma ett idealiskt vinland.

Iberiska halvöns mest kännetecknande geografiska drag är högplatån som upptar stora delar av centrala Spanien. Här råder ett extremt inlandsklimat med stränga vintrar och somrar med temperaturer över 40-gradersstrecket. I norr och nordväst är klimatet starkt influerat av Atlanten med svala somrar, milda vintrar och mycket regn. I många regioner är det numera tillåtet med konstbevattning, vilket gör vinodlingen möjlig även i heta och nederbördsfattiga områden.

Kända spanska vindistrikt

Spaniens i särklass mest berömda vinområde är Rioja där de ekfatslagrade rödvinerna har bildat skola. I Baskien hittar vi också distriktet Navarra. Ett annat känt område för röda viner är Ribera del Duero på högplatån norr om Madrid.

I Katalonien, med Barcelona som hjärtpunkt, görs nästan all Cava, och här hittar vi även det kultförklarade rödvinsområdet Priorat. Vid atlantkusten i Galicien görs friska vita viner med Rías Baixas som adress. Vinodlingarna runt Valencia och Alicante får alltmer uppmärksamhet för sina röda viner från gamla stockar.

Det mest kända vinet från det soldränkta Andalusien kommer från Jerez, och kallas i dagligt tal för sherry, en spansk starkvinsklassiker som görs i alla skepnader från kruttorr till mycket söt stil. På senare år har även distrikt som Montsant, Toro, Ribeira Sacra, Bierzo och Valdeorras fått internationell uppmärksamhet.

Druvorna som trivs i Spanien

Det odlas en mängd olika druvsorter, men ett tjugotal svarar för 80% av vingårdsarealen. Tempranillo är druvan som satt Spanien på vinkartan och kommer under flera synonymer; cencibel, tinta de Toro, tinto del país, tinto fino och ull de llebre. I Rioja kompletteras den med Graciano och Garnacha, och den sistnämnda är också populär i vindistrikten nära Medelhavet. Andra viktiga blå druvsorter är Mencia i nordvästra Spanien och Bobal och Monastrell i de sydöstra delarna.

Viura är världens mest odlade druva, och basen i Riojas vita viner. Under synonymen Macabeo är den tillsammans med Parellada och Xarell-lo, en av tre klassiska druvsorter för att göra Cava.

I Galicien görs de friska vita vinerna av Albarino och Godello, medan den aromatiska Verdejo-druvan ger det populära vinet från Rueda. Palomino är den absolut mest odlade druvsorten för sherrytillverkningen, men i de söta versionerna hittar du Pedro Ximenez och Moscatel.

Mer vinspiration

Server Render