Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner

USA

Amerikanskt vin är nästan helt synonymt med Stilla Havskusten, och inte minst delstaten Kalifornien. Idag är det väl ingen som tvivlar på storheten i deras viner, men genombrottet kom så sent som 1976 då en blindprovning mellan franska och kaliforniska viner vände hela vinvärlden upp och ner.

Vinlandet i väst

De första européerna som utforskade Nordamerika hittade vinrankor och gav det namnet ”Vinlandet”. I östra delen av landet producerade franska nybyggare vin redan i mitten av 1500-talet, och i Kalifornien introducerades vinodlingen av spanska missionärer som tillverkade nattvardsvin. Efterfrågan fick ett uppsving under guldruschen och de första kommersiella vinfirmorna etablerades i mitten av 1800-talet.

Under ”förbudstiden” som inleddes 1920 förbjöds all tillverkning av alkohol, vilket ledde till att många vingårdar övergavs. Inriktningen på kvalitetsvin fick ett genombrott på 1960-talet i Napa Valley, genom pionjärer som Robert Mondavi med flera. Kaliforniskt vin hade uppmärksammats i Europa redan vid världsutställningen i Paris 1889, men det definitiva genombrottet kom 1976 vid den berömda provningen i Paris; “The Paris-tasting”. Till hela världens förvåning vann då viner från Kalifornien över de bästa franska vinerna i en blindprovning och förändrade synen på vin från Nya Världen.

Klimatet i olika delar av landet

I Kalifornien är det närheten till Stilla havet som med svala vindar och inte minst den vanligt förekommande dimman balanserar värme och solsken och ger goda förutsättningar för vinodling. Kaliforniens vinregioner har i allmänhet ett medelhavsklimat där torka kan förekomma men de flesta regionerna får tillräckligt med nederbörd.

Vinodlingarna i Washington ligger i delstatens östra del, och skyddas från marina influenser av Cascade-bergen. Här råder ett kontinentalt, nästan ökenliknande, klimat där floder som t.ex. Walla Walla och Yakima hjälper till att moderera klimatet, inte minst under potentiellt stränga vintrar.

Urval av viner från USA

Server Render

Klassiska vinregioner

Kalifornien står ensamt för 90 procent av landets vinproduktion. Regionen norr om San Francisco kallas North Coast och här ligger de mest kända distrikten som t.ex. Napa Valley och Sonoma. Central Coast, startar söder om San Francisco och täcker hela kuststräckan ner till Los Angeles. Här hittar vi bland annat Monterey och Santa Barbara.

Två andra delstater på västkusten som utmärker sig är Oregon och Washington State, som producerar kvalitativa viner och har satt samlingsnamnet Pacific Northwest på kartan. Av de övriga staterna så är det New York State och Virginia som har ett visst internationellt erkännande, men vin produceras även i stater som Pennsylvania, North Carolina, Michigan, Ohio, Texas med flera.

Druvor som trivs i Kalifornien

Länge dominerades Kaliforniens vinodlingar av Bordeaux-druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot samt Chardonnay. Under 80- och 90-talet växte mångfalden tack vare grupper som ”Rhône Rangers” och ”Cal-Ital” som introducerade sydfranska och italienska druvsorter.

Cabernet Sauvignon är fortsatt den mest odlade blå druvan, följt av Merlot. Pinot Noir och Syrah ökat i betydelse, inte minst i Central Coast. Kaliforniens signaturdruva måste ändå sägas vara Zinfandel, som kom till regionen redan på 1860-talet.

Chardonnay är den överlägset mest odlade gröna druvan. I Washington odlas Bordeaux-druvorna framgångsrikt, men här trivs även Syrah och Riesling. Oregons framgångar bygger nästan uteslutande på Pinot Noir.

Mer vinspiration

Server Render