Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner

Tyskland

Det nordligaste belägna vingårdarna, och vår närmsta granne bland de klassiska vinländerna är Tyskland. Här dominerar Riesling, den särpräglade druvsorten som utan tvekan ger några av världens mest komplexa och finaste viner i både torra, söta eller mousserande versioner. Trenden går mot torrare viner och här finns fler godbitar att upptäcka och intresset växer även för andra druvor.

Tysklands vinhistoria

Här började vinodlingen för cirka 2 000 år sedan när romarna erövrade det område som idag är Tyskland. Under medeltiden lade klosterväsendet grunden till många av Tysklands finaste vinodlingar. De tyska vinerna drabbades hårt under världskrigen och efterkrigstiden i Europa, och att välja tyska viner föll sig inte helt naturligt längre. Den tyska vinlagen som enbart utgår från sockerhalten i musten för att nå höga kvalitetsbeteckningar gjorde, i kombination med för stora skördeuttag, att kvaliteten på tyska viner urholkades. Förändringen började komma i mitten av 1980-talet, och vinlagen har kompletterats med andra system av ”fransk” modell som tar mer hänsyn till druvans växtplats.

Varierat klimat och lång odlingssäsong

Tyskland är det nordligast belägna av de traditionella vinnationerna i världen. Hade det inte varit för golfströmmen och flodsystemen så hade det inte, trots gynnsamma lägen, gått att odla vin här. Att klimatet dessutom varierar relativt mycket år från år gör det inte lättare. Tyskland har i grunden ett kontinentalt fastlandsklimat, men tack vare det stora flodsystemet är det ändå mycket varierat.

De bästa vinerna odlas med få undantag på de branta sluttningarna längs floderna Rhen, Mosel, Neckar, Main, Nahe, Ahr och deras bifloder. Odlingssäsongen är lång och vädret växlar ständigt mellan sol och regn. Det gör att druvorna mognar långsamt och därmed behåller sin fruktiga syra samtidigt som de utvecklar naturlig sötma och absorberar mineraler ur jorden. Allt sammantaget ger det den unika friskhet som man förknippar med tyska viner.

Utvalda viner från Tyskland

Server Render

Vinregioner längs floderna

Tyskland består av tretton olika vinregioner. Största delen av vinodlingarna är koncentrerade till landets sydvästra del, längs Rhen och dess bifloder. De mest kända vinområdena där Rieslingdruvan dominerar är klassikerna Mosel och Rheingau, och uppstickarna Pfalz och Nahe. På grund av sitt behagliga klimat har Pfalz kommit att bli kallad för Tysklands Toscana, och här trivs en större palett av druvor. Även i Franken görs det fina Rieslingviner men här det Silvaner som kommer bäst till sin rätt. Baden, Ahr och Württemberg är regioner där de röda druvorna utgör en större del av produktionen.

Druvor som trivs i Tyskland

Det nordliga läget med kalla vintrar har lett till att det är köldtåliga druvor som dominerar i Tyskland. Den vanligaste, och den stora kvalitetsdruvan framför andra, är den sent mognande Riesling, som med sin höga fruktsyra kan ge viner i absolut världsklass med god lagringspotential. Silvaner, som kan ge relativt fylliga och alkoholrika viner är Frankens signaturdruva. Weiss- och Grauburgunder blir allt vanligare och andra viktiga gröna druvor är Müller-Thurgau och Kerner.

Runt en tredjedel av planteringarna utgörs av blå druvor. Pinot Noir, som i Tyskland kallas Spätburgunder är den mest odlade blå druvsorten och har tredubblat sin areal på 25 år. De bästa exemplen kommer från Baden, Ahr och Pfalz. Andra blå druvor på frammarsch är t.ex. Dornfelder och Lemberger.

Mer vinspiration

Server Render