Vinspiration är allt som omgärdar det goda vinet i glaset. Vi ger dig kunskap och information för att guida till rätt vin till middagen, festen eller vinprovningen. Här hittar du spännande reportage, goda recept, möjlighet att lära dig mer om olika druvor och flera vinprovningar som du kan titta på när det passar dig. Kort och gott - vinspiration är allt det goda som hör till i vinets underbara värld.
Lättbakad pizza som känns genuint italiensk, toppad med mozzarella, prosciutto och färsk basilika. Receptet räcker till fyra små pizzor eller två större, ta fram pizzaskäraren, bjud in dina vänner och njut tillsammans med ett gott rött vin i glaset.
Receptet kommer från Linda Johansson som du kan följa på instagram här
En lyxig och god rätt när familj och vänner samlas runt middagsbordet. Fiskens milda smak fördjupas av den knäckiga karaktären i smörsåsen tillsammans med den ugnsbakade spetskålen. De torrostade hasselnötterna ger rätten ytterligare en härlig textur.
Servera till ett glas ekfatslagrad Chardonnay som Roux Les Murelles eller Black Stallion Chardonnay. Bon apétit!
En vegetarisk rätt med mustiga smaker och härlig krämighet som är lätt att gilla och som passar till både vardag och fest. Servera till ett glas rött fylligt rött vin till pastarätten och hyvla över lite extra parmesan.
Tack till Taverna Brillo för miljö och inspiration!
Se hur de små gnocchibollarna "simmar sött" i det brynta smöret, hur de smörfrästa salviabladen doftar, och föreställ dig att när du skär i det förlorade ägget blandas alla smakerna till en symfoni i munnen. Ja, det skall vara mycket smör till den här rätten. Det är nyttigt för själen och i glaset serverar vi en Barbaresco på druvan Nebbiolo från Piemonte.
Tack till Anette Rosvall för receptet!
Rotselleri har odlats i århundraden och erbjuder massor av möjligheter till delikata smakupplevelser, även i det finare köket. Rotsellerin har en djup och frisk smak och matchar fint till det brynta smöret med en ton av salvia. Lite hackade nötter till gör rätten komplett eller servera tillsammans med fisk och grillat efter tycke och smak.
Ett glas vitt vin som en ekfatslagrad Chardonnay passar perfekt till, eller ett rött vin med lite sötma som i Sangiovese.
Vi är glada över att dela Sebastian Gibrands recept på biff med en mustig och god rödvinssås och stekt sidfläsk med dig. En rätt som gjort för ett fylligt och smakrikt rött vin när det vankas fest med vänner och familj runt middagsbordet.
🥇Nobel Kock 2019
🏆Kockarnas Kamp 2019
🥈Bocuse d’Or 2019
Följ Sebastian på Instagram: @sebastiangibrand
I samband med nylanseringen av vår hemsida bad vi några av Sveriges vinprofiler att svara på fem snabba frågor om deras intresse för vin.
Möt Martin Gilck
Martin driver Champagnesweden.se där han provar och tipsar om Champagne. Tillsammans med sin fru Jessica har han även gjort över 50 poddavsnitt i Champagnepodden och följs varje vecka av ett stort antal följare på Instagram.
Följ Martin & Jessica på @champagnesweden
Att bygga en vinkällare är varken svårt eller tråkigt – det är en glädje. Det handlar mer om att bestämma sig, skriver Johan Magnusson i sin bok om att lagra vin. Vi är glada över att erbjuda ett utdrag ur boken till våra medlemmar. Håll till godo!
Johan är av Sveriges Handelskamrar förordnad värderingsman för vin och destillat och ägare till vinkällaren Magnusson Fine Wine på Grevgatan i Stockholm. Johan har även utsetts till Årets dryckesprofil 2021 av Allt om Vin.
Här kan du beställa Vinkällarboken och Johans nya bok Trettio vinkällare
I samband med nylanseringen av vår hemsida bad vi några av Sveriges främsta vinkännare att svara på fem snabba frågor om deras intresse för vin.
Möt Maya Samuelsson
Maya är vinprofil i TV4 Nyhetsmorgon, hon skriver för Elle Mat & Vin och är involverad i familjeföretaget Vinkällan Dryckesutbildningar.
Instagram: @maya_samuelsson.
I samband med nylanseringen av vår hemsida bad vi några av Sveriges vinprofiler att svara på fem snabba frågor om deras intresse för vin.
Möt Elin Börjesson
Elin är vinskribent och skriver om vin för amelia/Expressen, Vinbörsen och på hennes eget konto på Instagram: @elins_vinspiration.
Soalheiro prisas för sitt naturliga miljöengagemang.
När Portugals jordbruksdepartement nyligen korade vinnarna i Agriculture Award fanns endast ett vinhus med bland finalisterna; Quinta di Soalheiro får hederspriset "Hållbara företag" som ett prestigefyllt erkännande för deras målmedvetna hållbarhetsarbete.
Champagne Pol Roger skapade sin prestigecuvée till Sir Winston Churchills ära, väl medvetna om de kvaliteter som han letade efter i champagne: en kraftfull, fyllig karaktär och en relativ mognad. Den exakta sammansättningen är en väl bevara familjehemlighet, men det är onekligen så att resultatet skulle ha välkomnats av den man till vilket vinet är tillägnat.
Den nya årgången 2012 är tillgänglig på Systembolaget från den 1 juni.
Den 8 december bjuder vi in dig till provning online med portvinshuset Graham's. Kvällen till ära tar Gustavo Devesas från det klassiska portvinshuset oss med på en resa i portvinets underbara värld tillsammans med Fredrik Lindfors från Ward Wines.
I samarbete med Chokladshopen erbjuder vi även 25% rabatt på choklad till provningen!
Välkommen till en onlineprovning med två röda italienska klassiker. Från den välkända vinproducenten Marchesi Antinori provar vi klassikern VILLA ANTINORI där druvorna odlas i hjärtat av Toscana. I grannregionen Umbrien odlas druvorna av producenten Lungarotti och vi kommer att prova deras flitigt hyllade RUBESCO.
Rosévin görs på blå druvor som pressas lätt och där skalen bara får ligga med några timmar för att ge den ljusrosa färgen till vinet. Själva druvmusten är helt färglös och färgen kommer från druvans skal. Namnet rosé är hämtat från franskan och betyder rosa.
Alla vinproducerande länder gör i dag rosévin men Europa dominerar stort med 75 procent av produktionen. Frankrike ligger i topp som land – nästan en tredjedel av världens rosévin kommer därifrån. De vanligaste druvorna för rosévin är Grenache, Pinot Noir, Syrah och Cabernet Sauvignon.
Färgen och strävheten kommer naturligt från druvans skal som innehåller färgämnen och garvsyror och som får ligga med vid jäsningen. Själva druvmusten är helt färglös. Många röda viner lagras på ekfat vilket ger vinet rostade toner. Röda viner kan vara alltifrån ljust röda till mörkt blåröda.
De vanligaste blå druvorna är Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah/Shiraz, Gamay och Pinot Noir.
Vitt vin görs på gröna druvor. Druvorna pressas lätt och skalen tas bort direkt eftersom man inte vill få med för mycket strävhet och färg som sitter i druvans skal. Själva druvmusten är helt färglös. Vita viner kan lagras på såväl ståltank som ekfat vilket är helt avgörande för karaktär och uttryck på det vin man vill producera.
De vanligaste druvorna för vita viner är Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Chenin Blanc, Viognier och Gewürztraminer.
Aligoté kan lite slarvigt sägas vara ”den andra gröna druvan” i Bourgogne, vid sidan av den mer aktade Chardonnay. Druvan är en korsning mellan Pinot Noir and Gouais och har odlats i området sedan 1700-talet för att göra vita viner. Idag består de totala odlingarna av endast cirka 1700 hektar i hela Bourgogne.
Alvarinho ger uppskattade vita viner och är en grön druva från Portugal som i Spanien går under namnet Albariño. Det är en gammal druvsort från den Iberiska halvön med unikt hög kvalitet och som används till att producera vita viner. Druvan är aromatisk och fruktig med toner av citrus, jasmin och passionsfrukt.
Barbera är Piemontes mest rödfruktiga druva som tål både att lagras och att drickas ung. Druvan är den näst mest odlade blå druvan i Italien efter Sangiovese och används för att för att framställa röda viner. Den odlas mest i hemtrakten i regionen Piemonte, och främst kring städerna Alba, Asti och Monferrato där den står för mer än hälften av skörden.
Cabernet Franc betraktas ofta som en ”lillebror” till den mer kända och betydligt mer populära druvan Cabernet Sauvignon för att producera röda viner och kan nog sägas vara lite underskattad. Med DNA-teknik har det nu konstaterats att Cabernet Franc, tillsammans med Sauvignon Blanc, i själva verket är Cabernet Sauvignons "föräldrar". Druvan tros ha sitt ursprung i Pyrenéerna och fick spridning på den västra stranden i Bordeaux under 1700-talet. Vid samma tid blev druvan även känd i Loire där den benämndes under sitt ursprungliga namn Bouchet.
Cabernet Sauvignon är en av världens verkligt stora druvor. Det är en blå druva som har sitt ursprung i Frankrike och som ingår i några av världens högst ansedda röda viner. Ursprunget är från Bordeaux i Frankrike där den är resultatet av en oväntad korsning mellan den blå druvsorten Cabernet Franc och den gröna druvsorten Sauvignon Blanc.
Idag odlas den i många länder som Italien, Australien, USA, Chile och Argentina eftersom den är tålig mot sjukdomar och lätt anpassar sig till olika klimat och jordar.
Grenache är en blå druva som trivs i varmare klimat och främst odlas i Frankrike och Spanien. Den är en av de mest odlade druvorna i världen och anses vara lättodlad och passar bra att odla i torra och varma regioner. Druvan är mest känd från Frankrike där den har under namnet Grenache och odlas främst i Provence för roséviner och i Chateauneuf-de-Pape i Södra Rhône för röda viner.
Druvan kommer ursprungligen från Spanien där den heter Garnacha och odlas på östkusten i Aragonien och Priorat i Katalonien. Numera odlas den även i Australien och Kalifornien där den trivs bra.
Sangiovese betyder “Jupiters blod” och är Italiens mest odlade druva för röda viner med sitt ursprung i trakterna runt Toscana. Idag odlas i druvan i hela Italien, men allra mest i Toscana och i ursprungsregionen Chianti. Framtiden för Sangiovese ser ljus ut då intresset för att odla druvan i olika delar av nya världen ökar stadigt.
Genom historien har Sangiovese muterats vilket skapat en uppsjö av kloner med ganska stor inbördes skillnad. Vi känner dessa kloner på röda viner som Brunello di Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano och Carmignano.
Syrah är en av vinälskarnas favoriter! En uppskattad blå druva som trivs bäst i varmt klimat och har sitt ursprung i norra Rhônedalen. Den har också gjort sig omåttligt populär i Nya världen där den går under namnet Shiraz. Båda namnen är lika vedertagna, och oavsett namn är det en legendomspunnen och mångfacetterad druva som har en lång och väldokumenterad rödvinshistoria.