Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner

Sydafrika

Sydafrika är ett både gammalt och ungt vinland. Här har vin producerats sedan 1600-talet, men det är först de senaste 25 åren som landet på allvar börjat utvecklingen mot en stark egen identitet och formats till det vinland det är i dag. Utvecklingen är ständigt pågående, och många menar att vi ännu inte vet hur bra viner kan komma att bli.

Sydafrikas vinhistoria

Vinet introducerades av det Holländska Ostindiska kompaniet, och det första vinet presades 1659. Kolonins andre guvernör Simon van der Stel hade goda kunskaper i vinodling och drev den kvalitativa utvecklingen framåt. Han anlade också vingården Constantia, som blev världskänd för sitt söta vin under 1700-talet. I slutet av 1600-talet tilldelades franska hugenotter mark i Franschhoek, det franska hörnet och med dem kom kunskap och nya druvsorter.

Vinlusens härjningar och försvagad handel ledde i början på 1900-talet till vinindustrins ekonomiska fall, och vinbönderna organiserade sig 1918 i KWV, ett nationellt kooperativ som kom att dominera industrin fram till 1990-talet. Under apartheid var Sydafrika både politiskt och ekonomiskt isolerade och det var först när den upphörde 1994 som Sydafrika fick visa världen vad man hade att erbjuda, och därifrån har utvecklingen varit mycket positiv.

Utvalda viner från Sydafrika

Server Render

Klimatet mellan haven

Sydafrikas vinodlingsområden ligger i landets sydvästra del, där den kalla Atlanten och den varma Indiska oceanen möts. Generellt kan klimatet sägas vara av medelhavstyp, då den kalla havsströmmen Benguela från Antarktis mildrar de annars höga temperaturerna. Det mesta regnet kommer under vinterperioden men varierar kraftigt och gör att konstbevattning ofta är nödvändig, speciellt i de varmare inlandsområdena.

Kvalitetsvinerna kommer framförallt från kustnära områden där med svalare temperatur tack vare havsströmmar från Antarktis och en stark sydöstlig vind som för den fuktiga luften längre inåt landet.

Vindistrikt i Sydafrika

Sydafrikas vingårdar är indelade i fem stora regioner med en mängd underliggande distrikt: Breede River Valley, Klein Karoo, Olifants River, Cape South Coast och Coastal Region. De viktigaste, mest kända distrikten ligger i de två sistnämnda i närheten av Kapstaden.

Totalt täcker landets vinodlingar ett område som är mindre än Bordeaux. Coastal Region den mest ansedda regionen med kända distrikt som Stellenbosch, Paarl, Franschhoek och Swartland. Här har man producerat kvalitetsviner i hundratals år. De äldsta vingårdarna finns dock i området Constantia. Sydafrikas nya vingårdar anläggs ofta i svala områden i närheten av havet, som t.ex. Cape Point, Elgin, Elim och Hemel-en-Aarde.

Druvor som trivs här

De gröna druvorna är i knapp majoritet och nästan en femtedel av vinodlingsarealen upptas av Chenin Blanc och ger nu allt bättre torra vita viner. Chardonnay och Sauvignon Blanc är populära och vitt planterade, medan klassiska rhônedruvor som Viognier och Marsanne ökar i betydelse.

Pinotage är Sydafrikas helt egna blå druvsort, framkorsad av Pinot Noir och Cinsault år 1925, och ger karaktärsfulla viner i olika stilar. Cabernet sauvignon och Shiraz är de vanligaste blå druvorna och basen för många av de bästa vinerna. Andra viktiga druvor är Grenache, Merlot, Pinot Noir, Ruby Cabernet och Cinsault.

De senaste åren har fokus skiftat från druvrena viner till ”blends” på flera druvor, och det pågår också ett aktivt arbete med att rädda och ta vara på gamla vinstockar.

Mer vinspiration

Server Render