Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Bolla

Bolla

Bolla är grundare av vinstilen Amarone och ett vinhus med anrik vinhistoria som började redan 1883. Från början hade Alberto Bolla en restaurang i Soave men kärleken till vin gjorde att han startade sitt första vineri 1883. Försäljningen tog fart och affärerna förde honom till Valpolicella. När sonen Giorgio senare klev in i familjeföretaget 1931 etablerade de tillsammans ett vinhus i centrala Valpolicella för att i första hand producera röda viner.

Appassimento-metoden

Förutom klassiska Valpolicella viner har regionen blivit känt för att producera viner enligt den sk appassimento-metoden. Det innebär att vinet görs på torkade druvor. Begreppet kommer från det italienska ordet "appassire", vilket betyder att torka. När druvorna torkas avdunstar vatten medan druvsockret och aromämnen koncentreras.

Från början producerades det söta dessertvinet Recioto enligt denna metod. Ibland kunde dock fermenteringen gå fel och allt socker i druvorna förvandlades till alkohol. Resultatet blev då ett torrt vin med betydligt högre alkoholhalt. Ett vin som dessutom visade sig vara svårare att vinifiera, behövde längre tid att lagras och ingen tog sig riktigt tid och råd att buteljera det.

Detta var Alberto Bollas favoritvin och han hade alltid några tunnor i sin privata källare.

Aktuella viner från Bolla

Server Render

Den första Amaronen butejeras 1953

År 1953, när Alberto Bolla fyllde 80 år överraskade hans barnbarn honom med att ha buteljerat hans favoritvin med etiketten; Amarone Bolla Riserva del Nonno från årgången 1950. Denna lyckosamma present väckte idén att producera Amarone för den stora marknaden.

Vinet presenterades i Milano 1953 och succén var ett faktum. Amarone blev ett prestigevin, som representerade Venetien för hela världen och namnet Bolla blev synonymt med appellationen, vilken först 1968 etablerades som ett DOC.

Det sägs att Frank Sinatra inte kunde sitta ner vid ett bord om det inte fanns en Bolla Soave på vinlistan.

Passion & kvalitet från Veneto

Bolla blev med andra ord allra första vinhuset att lansera en Amarone. Idag producerar de vin från fem regioner. Mest kända är de självfallet för sina viner från Veneto. Sedan 2006 ägs Bolla av Gruppo Italiano Vini som är ett av Italiens största kooperativ. Genom detta samarbete kan Bolla fortsätta att bevara vinhusets ursprungliga filosofi och värderingar som familjen Bolla byggt upp sin framgång på. Kvalitet, passion och respekt för de olika vinregionerna är fortsatt i fokus.

Vinmakare på Bolla är Christian Zulian (bild) som satsar på att producera klassiska viner som samtidigt har moderna inslag.