Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Champagne

Champagne

Champagne är inte bara ett vin utan också ett varumärke och sinnebilden för lyx, njutning och firande. Kombinationen av det nordliga klimatet och den berömda kritjorden har gjort området världsberömt för sina unika mousserande viner.

Champagne ligger cirka 160 mil öster om Paris och är det nordligaste av Frankrikes stora vinområden, och ligger precis vid gränsen för var odling av klassiska vindruvor är möjlig.

Utvald Champagne från Pol Roger

Server Render

Champagnes historia

De milslånga gångarna i kritberget, som i dag används för lagring, grävdes ut av romarna. De var dock ute efter byggnadsmaterial och ansåg det inte värt att odla vindruvor i detta nordliga klimat.

Vin hade odlats i Champagne långt innan munken Dom Pérignon 1668 blev källarmästare på benediktinerklostret i Hautvillers. Han har felaktigt tillskrivits att ha uppfunnit ”champagnemetoden”, dvs andra jäsning på flaska, men tack vare hans kunskaper om vikten av låga skördeuttag, beskärning och nödvändigheten att blanda viner från olika växtplatser lade han grunden för Champagne som vi känner det idag.

Områdets närhet till Paris har främjat vinregionen ekonomiskt men har också satt vingårdarna i vägen för marscherande arméer. Området blev hårt drabbat av första världskriget, då frontlinjen gick rakt genom distriktet. Sedan kom depressionen och därefter det andra världskriget, då Champagne var under tysk ockupation. Efter dessa kriser har champagneförsäljningen bara ökat!

Klimatet och jordmånen

Det borde egentligen inte gå att producera vin här då regionen är blåsig, regnig och ligger precis vid gränsen för var odling av klassiska vindruvor är möjlig. Årsmedeltemperaturen i området ligger bara strax över 10 grader, och vädrets nyckfullhet gör variationen mellan olika skördeår stor.

För att jämna ut skillnaderna är därför de flesta Champagner blandningar av vin från olika druvsorter, olika vingårdar och olika årgångar. Det som gör området unikt är den speciella kritrika jordmånen, som har förmågan att hålla kvar vatten, reflektera solen, samtidigt som den är en god värmehållare. Den är dessutom basisk och ger druvor med hög syra, vilket är avgörande för mousserande vin.

Viktiga appellationer att hålla koll på

Vindistriktet kan delas in i fem vindistrikt; Montagne de Reims, Vallée de la Marne och Côte des Blancs, och dels Côte de Sézanne och Côte des Bar (Aube). Alla byar i Champagne har fått sina vingårdar klassificerade enligt en kvalitetsskala som sträcker sig mellan 80 och 100 procent. En by som uppnår 100 procent klassas som grand cru, hamnar den mellan 90 och 99 procent benämns den premier cru. I dag finns 17 grand cru-byar och 42 premiers crus.

Chardonnay, Pinot Noir & Pinot Menuir

Tre druvor dominerar odlingarna och återfinns i alla distrikt, men den gröna Chardonnay är den stora druvan i Côte des Blancs och Côte de Sézanne, Pinot Noir blir bäst i Montagne de Reims och Côte de Bar, medan Meunier är den vanligaste i Vallée de la Marne. De gröna druvsorterna Arbane Blanc, Petit Meslier, Pinot Blanc och Pinot Gris är också tillåtna men mycket ovanliga. Om champagnen enbart är gjort av blå druvor kallas det för Blanc de Noirs. Är champagnen däremot tillverkad av chardonnaydruvan heter det Blanc de Blancs.

Mer vinspiration

Server Render