Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Sancerre en del av loire

Loire

Sancerre är en stad och appellation i den övre delen av Loireflodens lopp, som är känd för sina friska vita viner av druvsorten Sauvignon Blanc. I den krithaltiga jorden kommer druvan till sitt främsta mineralrika uttryck och är ett vin som är mycket lätt att gilla!

Geografi

Regionen är belägen ungefär mitt i Frankrike, ca 10 mil rakt söder om Paris. Sancerre ligger vid den östra delen av vinregionen Loire men det är många, många mil från regionens västligaste vingårdar där floden rinner ut i Atlanten. Faktum är att det är närmare till Bourgogne än stora delar av Loire. Den charmerande lilla staden Sancerre tronar vackert på sin höjd, med vintäckta sluttningar åt alla håll och appellationen omfattar 14 kommuner och knappt 3000 hektar vingårdar.

Utvalt från Sancerre & Henri Bourgeois
Henri BourgeoisSancerre Les Baronnes
France
229 Sek

Historia

Som för så många andra områden i Frankrike så börjar vinets historia med romarna, och det ryktas om att självaste Julius Caesar stannade i Sancerre under sitt franska fälttåg. En av de första skriftliga referenserna är ett brev från poeten Sidonius Apollinaris år 469 e.kr. där han beskriver landskapet runt Auvergne (övre delen av Loire), dess bördiga jordar och alltså även dess vingårdar. För 50 år sedan var vingårdsarealen endast en fjärdedel av dagens, och det producerades då mest röda viner samt vita av den relativt okända druvan Chasselas. Sauvignon Blanc av bättre kvalitet måste dock ha funnits i vingårdarna, och de introducerades i Paris av några entusiastiska vinjournalister vilket blev till Sancerres lycka. Vinerna tog konsumenterna med storm och sedan dess har Sauvignon Blanc sakta men säkert vunnit allt mer mark – både bildligt och bokstavligt talat.

Klimat och jordmån

Klimatet är typiskt kontinentalt med korta varma somrar och långa svala vintrar. Hagel och frost är vanligt förekommande problem. Odlingarna i Sancerre ligger på sluttningar som vetter mot syd eller sydväst där exponeringen för solen är som bäst.
Jordmånen i Sancerre domineras av kalksten, kombinerat med kalkhaltig lera och den karaktäristiska och berömda ”silex” en jordmån som är rik på kisel och flinta och ger vinerna den djupa mineraliska karaktären, som kallas pierre à fusil - bokstavligt översatt ”sten till gevär”, som syftar på antika flintlåsgevär.

Druvor

Det är bara Sauvignon Blanc och Pinot Noir som får användas i Sancerre. Något förenklat är det 80% Sauvignon Blanc och 20% Pinot Noir. De vita vinerna härifrån anses vara de bästa exemplen av druvsorten i hela världen och står som modell för andra länder med sina typiska toner av nyklippt gräs, krusbär, fläder, vinbärsblad och tydliga mineralitet. Pinot Noir ger eleganta, mjuka rödviner, som är något lättare i kroppen än vinerna från Bourgogne. Det görs även trevliga roséviner av Pinot Noir, som vinner alltmer i popularitet.

Mer vinspiration

Server Render