Vinhuset Prunotto ligger i Alba, i hjärtat av Langhe, halvvägs mellan Barbaresco och Barolo i Piemonte. Här breder vingårdar ut sig över de böljande kullarna och sluttande dalarna i Langhe och Roero. Områden kända för sina kalkrika jordar, variation i höjd och aspekt, och enastående terroir.
Vinhuset som ägs av den kända vinfamiljen Marchesi Antinori producerar i första hand röda viner på druvorna Nebbiolo och Barbera i vingårdar som varit i familjens ägo sedan början av 1900-talet.
Livets Goda har gjort ett nedslag i Prunotto: Prunotto är en historisk egendom i Piemonte, belägen i Langhe-regionen.
Historien bakom Prunotto sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet. År 1904 grundades kooperativet “Cantina Sociale Ai Vini delle Langhe”, och Alfredo Prunotto tog senare över och gav sitt namn åt vinhuset. Under årtiondena därefter växte producenten genom att identifiera och utveckla individuella vingårdslägen som Bussia, Pian Romualdo och Costamiòle, platser som idag hör till de mest respekterade lägena i Piemonte.
Under 1990-talet köptes Prunotto av den kända vinfamiljen Marchesi Antinori, vilket ytterligare förstärkte deras förmåga att kombinera traditionellt hantverk med moderna vinmakningsmetoder. Anitnoris engagemang har hjälpt Prunotto att växa och förfina produkter, utan att tappa kontakt med sitt historiska arv och sitt ursprung.
Prunotto odlar på drygt 70 hektar vingårdar uppdelade på flera mindre vingårdslägen. Det ger möjligt att skräddarsy vinmakningen efter terroirens skiftande karaktärer, jordmån, läge, mikroklimat och druvsort.
I vingårdarna arbetar Prunotto med stor noggrannhet och alla druvor skördas för hand efter noga urval av mognad, kvalitet och klon. I vinkällaren används moderna temperaturkontrollerade kärl och nya ekfat i varierande storlek beroende på önskat resultat. Målet är hela tiden att framhäva både druvas naturliga smaker och terroirens unika särprägel.
Prunotto satsar aktivt på hållbarhet och långsiktighet i produktionen. Det innebär bland annat:
Stort fokus på jordens hälsa och markförbättrande åtgärder. Val av kloner och rotstockar sker med hänsyn till jordtyp och hur de bäst uttrycker platsens karaktär.
Experiment och forskningsarbete i vingårdarna snarare än att följa förutbestämda mallar. Det innebär att varje år och varje vingård får sin egen behandling beroende på väderförhållanden, skördeutfall och mognadsgrad.
Modernisering av utrustningen i vineriet genom bland annat temperaturkontrollerade tankar, nya fatstorlekar och förnyade materialval för att både förbättra vinets kvalitet och minska energiåtgång och onödig påverkan på miljön.
Artiklar & vinspiration