Välkommen till Ward Wines

Hos oss hittar du vin för alla tillfällen från familjeägda producenter i stora delar av världen.

Upptäck favoriter

Utforska vårt breda sortiment och var med i vår vinklubb Ward Wines & Vänner.

Spara favoritlistor

Favoritmarkera drycker och skapa din personliga lista.

Beställ på Systembolaget

När du klickar på köp länkas du till Systembolaget där du gör din beställning.

Välkommen till vinets underbara värld!
Vännerna på Ward Wines

Dina favoriter (0)
Wardwines
Mest sökt
ChampagneBlack StallionRiesling
Länder & regioner
ItalienFrankrikeUSA
Mest sökta viner
Druvporträtt

Riesling

Riesling är en grön druva som odlas på många olika platser i världen. Nästan hälften av den totala produktionen av vita viner på druvan kommer från Tyskland och i Alsace anses den vara kungen av druvor. Det är framförallt i länder och regioner med lite svalare klimat där den får mogna långsamt i sin egen takt som druvan för att nå sin fulla potential.

Tydligt ursprung i doft och smak

Tack vare vinstockarnas hårda trä och tålighet klarar plantorna vintern bättre än andra och druvorna fortsätter att utvecklas en stund även i kallare klimatet. Vissa år och i vissa regioner skördas den så sent som i november och i vissa fall även i december.

Oavsett var man odlar Riesling behåller den sina grundkaraktärer och den är ofta lätt att urskilja bland vita viner. Det sägs att Riesling tydligt visar var den har odlats genom olika nyanser beroende på jordmån och klimat. Färgen på vinet skiftar från blekt gul, grönstick till guldgult.

Viner på Riesling

Server Render

Druvans karaktär

Riesling är en aromatisk druva kommer också i många skepnader. Från knastertorra vita viner från Alsace och Australien till honungssöta trockenbeerenauslese från Tyskland och Österrike.

Gemensamt är att vinerna kännetecknas av hög syra med toner av citrus, druvor, gröna äpplen, päron, honung och mineral. Med lite ålder och lagring kan en tydlig doft av petroleum och fotogen infinna sig i det vitra vinet. Även honungstonerna blir tydligare med lagring och den gröna frukten ersätts av mogna gula plommon och torkad frukt. Rieslingviner utmärks av att de kan lagras länge, med bibehållen smak och kvalitet kan de utvecklas 10 år eller mer på flaska. Det är ytterst sällsynt att vita viner på Riesling fatlagras.

Förr i tiden när det var kallare i Europa, hände det att druvorna inte hann mogna och vinerna blev gröna, sträva och sura. Det löste man ofta med att tillsätta en viss mängd socker i musten sk Chaptalisering, innan jäsningen för att vinet skulle bli mer drickvänligt. Idag är mognaden av druvor inte längre ett problem då den globala uppvärmningen har gjort regionerna varmare.

Odlas i: Tyskland, Frankrike, Österrike, Australien och USA.
Kända regioner: Mosel, Rheingau, Pfalz, Alsace.

Perfect pairs till Riesling

Server Render